Okupljanje

Dodik za Vučićev lijek

Inicijativa "Mali Schengen" podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.
Vijesti / Politika | 09. 09. 2020. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je zahtjev za održavanje izvanredne sjednice Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu je Prijedlog Odluke o pristupanju BiH inicijativi "Mali Schengen", rečeno je Srni u uredu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Inicijativa "Mali Schengen" podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.



"Zemlje koje su pristupile ovoj inicijativi dogovorile su izdavanje zajedničkih radnih dozvola i priznavanje kvalifikacija i diploma, bez dodatnih procedura, što bi osiguralo mogućnost kretanja radne snage, što će podići dostupnost radne snage, a time i atraktivnost cijele regije za strane investitore", navodi se u zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ostale oblasti suradnje odnose se na razmjenu studenata, zajedničke projekte za istraživanje i razvoj, uvođenje 24-satnog radnog vremena svih inspekcijskih službi na granicama, s naglaskom na fitosanitarnu i veterinarsku inspekciju, što će skratiti vrijeme čekanja kamiona s robom, jedinstven "paket" dokumentacije potrebne za tranzit robe, s naglaskom na uvođenje sustava sa što manje "papira", koji bi bio u skladu sa strategijom digitalnog razvoja.

Suradnja u okviru "Malog Schengena" odnosi se i na izmjene zakona iz oblasti tržišta kapitala, poreznog i financijskog sustava u zemljama koje su pristupile inicijativi, s ciljem stvaranja uvjeta za nesmetan protok kapitala, dalje jačanje prekogranične suradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i terorizma, kroz suradnju u oblasti migracije i pomoći u izvanrednim situacijama i definiranje vlastitih pravila u mnogim oblastima s ciljem unapređenja atraktivnosti zemalja i suradnje.

Na osnovu svega navedenog, Dodik je naglasio da smatra da je od vitalnog interesa za sve građane BiH pristupanje inicijativi "Mali Schengen", te predlaže tu točku dnevnog reda za izvanrednu sjednicu Predsjedništva BiH.

Istodobno, u Dnevnom je avazu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio kako nikada neće odustati od ideje za koju misli da je ljekovita za cijelu regiju i najbolja, a to je "mini-Schengen".

Kopirati
Drag cursor here to close