Posjeta

Dodik, Vučić i vladika Grigorije: Obnovom crkve, obnoviti Mostar

Vladika je zahvalio Dodiku i Vučiću na potpori obnovi istaknuvši kako obnovom crkve žele obnoviti Mostar.
Vijesti / Politika | 09. 04. 2018. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Federacija je obećala puno toga za obnovu Saborne crkve u Mostaru no nije ispunila obećanja o obnovi'', rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske koji je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem obišao gradilište crkve.

Vladika je zahvalio Dodiku i Vučiću na potpori obnovi istaknuvši kako obnovom crkve žele obnoviti Mostar.

Srbija je do sada izdvojila 700.000 eura u njezinu obnovu i da će uložiti još novca kako bi taj hram zasijao punim sjajem.

Vučić je istaknuo kako je siguran da će do 2020. godine radovi na obnovi hrama u Mostaru biti završeni, što će značiti opstanak i ostanak našeg naroda u Mostaru i cijeloj Hercegovini, a doprinijet će i upotpunjenoj multikulturalnoj slici grada.

Saborna crkva bila je saborni hram Eparhije do 1992. godine, kada je 15. lipnja zapaljena, a potom minirana i porušena do temelja.

Obnova je počela 2010. godine. Crkva se zida kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture. Saborna crkva bila je najveći pravoslavni hram na Balkanu do kraja 19. stoljeća.

Prema ranijim najavama, cilj je završiti obnovu do 2019. godine, na veliku godišnjicu utemeljenja Humske eparhije, danas Zahumsko-hercegovačko i promorske, koju je 1219. na Pelješcu uspostavio sam sveti Sava, postavivši prvog episkopa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close