Nastavak pregovora

Dodik: Vraćam se u Sarajevo na poseban sastanak

"RS podržava Ustav BiH i očekuje od drugih da se tako ponašaju, ne samo domaćih aktera već i stranih. RS nema nikakav plan za secesiju", istaknuo je Dodik.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2021. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon razgovora s Oliverom Várhelyijem u Banja Luci obratio se medijima.

Kako je istaknuo tema razgovora s europskim povjerenikom za proširenje bila je aktualna politička situacija u BiH.

"Europska unija očekuje da funkcioniraju institucije BiH. Od nas se očekuje da normalno počnu funkcionirati Vijeće ministara, Parlamentarna skupština BiH i Predsjedništvo BiH, upravo oni organi za koje je NSRS rekla predstavnici iz RS neće sudjelovati dok se ne riješi nametnuti zakon o negiranju genocida. To smo i rekli Várhelyiju. Oni koji stoje iza takvog jednog sramnog posla trebaju da to pitanje riješe", rekao je Dodik.

Također razgovaralo se i o pitanju imovine BiH, potvrdio je Dodik, prenosi "Avaz". 

"Naš prijedlog je da se dva entitata i Brčko Distrikt sastanu i potpišu zajednički sporazum gdje će stajati da imovina koja se nalazi na jednom entitetu pripada tom entitetu", rekao je Dodik.

Ponovio je da će NSRS zasjedati 10. prosinca gdje će se govoriti o prijenosu nadležnosti s nivoa države na entitet.

"RS podržava Ustav BiH i očekuje od drugih da se tako ponašaju, ne samo domaćih aktera već i stranih. RS nema nikakav plan za secesiju", istaknuo je Dodik.

Nas sankcije ne dodiruju, mi ćemo provoditi naše politike, naglasio je Dodik.

Istaknuo je da vraća ponovo u Sarajevu sastati sa Várhelyijem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem te europskim veleposlanicima kako bi razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

"Ja u ovom trenutku ponovo putujem u Sarajevo odakle sam došao prije sat i po da bi se sreli na posebnom sastanku s povjerenikom Várhelyijem. Na sastanku će biti europski veleposlanici Čović i Izetbegović", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close