Važna je politička volja

BiH ima rok od 30 dana

"Uvjeren sam da ćemo sve završiti u roku od 30 dana ako bude političke volje. Znam da je SNSD-u, SDA i HDZ BiH stalo da se sve što prije okonča i nastavi europski put BiH", naglasio je Dodik.
Vijesti / Politika | 08. 08. 2019. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nepotrebno dugo se čekalo na dogovor. SNSD nije nikoga uvjetovao niti bilo šta problematizirao'', kazao je u intervjuu za Nezavisne Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

"Uvjeren sam da ćemo sve završiti u roku od 30 dana ako bude političke volje. Znam da je SNSD-u, SDA i HDZ BiH stalo da se sve što prije okonča i nastavi europski put BiH", naglasio je Dodik.

Na pitanje hoće li biti Vijeća ministara BiH za mjesec dana kako se dogovorilo u ponedjeljak s liderima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, rekao je kako je uvjeren da će se sve završiti za mjesec dana ukoliko bude političke volje.

''Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u idućih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi europski put, a za to nam treba da se formira Vijeće ministara. Rok je 30 dana. Vidjet ćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu'', mišljenja je.

Za odugovlačenje formiranja vlasti na razini institucije BiH skoro deset mjeseci Dodik smatra kako je trebalo uvažavati izbornu volju naroda iznad svakog pitanja te da je ''priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva umjetna, jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka''.

''Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo tko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na razini BiH. Prvo smo formirali Zastupnički dom BiH, međutim blokade su krenule. Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkulira, blokirali rad Zastupičkog doma, a i jasan stav EU-a je pokazao da neki ne mogu nastaviti s blokadama i da treba što prije formirati vlast na razini institucija BiH. Europski dužnosnici su podržali ovaj sporazum'', kazao je Dodik.

Na optužbame opozicija u Republici Srpskoj da je kapitulirao Dodik je napomenu kako postoji odluka Narodne skupštine RS o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, te opoziciju podsjetio da su ''sjedili i još sjede u Vijeću ministara i dozvolili su da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije vanjske politike koja uključuje NATO''.

''Kada je riječ o sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi'', kazao je.

O informaciji, odnosno pričI koja se u javnosti pojavila da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, kao što stoji u planu koji je već sačinjen Dodik, kako je kazao, o tome ništa ne zna.

''Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome. Volio bih da i vi kao ozbiljan novinar pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: "Čitaj kao što je napisano", kazao je za Nezavisne.

Nakon formiranja Vijeća ministara Dodik se nada kako će se tada intenzivirati Europski put BiH ističući kako je to ono za što postoji konsenzus svih u BiH.

Prema riječima Dodika SNSD je zajedno s partnerima u Republici Srpskoj odlučio tko će preuzeti funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara, a o drugim imenima će se razgovarati.

''Ime predsjedavajućeg, Zoran Tegeltija, je poznato već odavno. Sada slijedi procedura pa ćemo vidjeti. Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o sudjelovanju u strukturama na razini BiH'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close