Dodik

Sastanak koalicijskih partnera: Analizirat će se ''otkaz'' DNS-a

''Mnogi ugledni članovi te stranke javili su mi se i rekli da ne podržavaju takvu odluku'', rekao Dodik novinarima u Bratuncu.
Vijesti / Politika | 18. 10. 2020. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će večeras u Banja Luci biti održan sastanak koalicijskih partnera na kojem će se analizirati odluka DNS-a da istupi iz vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i na razini Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinara da prokomentira odluku Predsjedništva DNS-a da izađu iz vladajuće koalicije u RS, Dodik je rekao da je to njihova odluka.

''Mnogi ugledni članovi te stranke javili su mi se i rekli da ne podržavaju takvu odluku'', rekao Dodik novinarima u Bratuncu.

Sastanak, koji će predvoditi lideri stranaka koje čine koaliciju, bit će održan u prostorijama Tajništva SNSD-a u Banjaluci sa početkom u 19.00 sati, dok je sat kasnije planirana i sjednica Izvršnog odbora SNSD-a.

Inače, što se tiče RS, za dvotrećinsku većinu koaliciji oko SNSD je neophodan DNS, osim u slučaju da nekoliko zastupnika iz opozicije u narednom periodu prijeđe ka vladajućoj koaliciji.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke u subotu, na kojoj je donesena odluka o istupanju iz koalicije, nije htio da direktno odgovori na pitanje kako će u narednom periodu glasati njihovi poslanici u parlamentu RS.

On je rekao da će se DNS voditi interesima RS, pozivajući se na zaključke koje je Predsjedništvo stranke donijelo.

Nešić je rekao da je Predsjedništvo DNS-a dalo rok do srijede da se lokalni odbori stranke opredijele u vezi s koalicijskim partnerima povodom predstojećih lokalnih izbora, a nakon tog datuma bit će jasnija situacija koliko članova i lokalnih odbora DNS-a će biti spremno da slijedi novi politički pravac ove stranke, koja je u koaliciji s SNSD-om bila od početka, a završena je nakon što je Nešić istupio s pozicije direktora "Puteva RS".

Dodik je optužio DNS iz Istočnog Sarajeva i rukovodstvo u "Putevima RS" da su sinonim za krađu novca, a ustvrdio je da će mnogo članova DNS-a odlučiti da ostane u vladajućoj koaliciji. 

''Vrijeme za obračun DNS-a sa tom grupom je bio kada su šutali novac na nekom veselju, ali to tada nije urađeno'', rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, je izjavila da odluka DNS-a ne može poremetiti izborni proces, i optužila DNS za neiskrenost.

''Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali nemate pravo da budete neiskreni, da lijepite etikete i da govorite da vam je neko razvalio političku stranku. Političke stranke se čuvaju tako što imaju adekvatno rukovodstvo i strukturu. Ne može vam nitko razvaliti stranku, ako vi znate njom da upravljate'', rekla je Cvijanovićeva.

Ona se u ovoj izjavi referirala na Nešićeve navode da je DNS pomogao izbor srpskog člana Predsjedništva i predsjednice RS, a da im je DNS na to odgovorio cijepanjem njihove stranke.

U opoziciji su ovaj DNS-ov potez pozdravili i pozvali da se priključi opozicionom djelovanju i rušenju vladajuće koalicije u RS, pišu Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close