Bratski život sa Srbijom

Dodik: Uvjeriti Vučića da pitanje RS i Kosova promatra jedinstveno

"Kosovo ne može biti međunarodno priznata država na način na koji to neke zemlje u svijetu prihvaćaju. I RS bi trebala imati pravo na isti tretman jer su gotovo identične okolnosti '', smatra Milorad Dodik
Vijesti / Politika | 23. 07. 2020. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je sastanak delegacija ovog bh. entiteta i Srbije. Delegacije entiteta i susjedne države predvodili su predsjednica RS Željka Cvijanović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik s jedne i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s druge strane.

Dodik je kazao da su razgovorni "otvoreni, prijateljski i bratski".

"Ne želimo nikome nanijeti bilo kakvo zlo. Dogovorili smo se da u nekoliko narednih mjeseci radimo na izradi zakona o zaštiti ćirilice i srpskoj jezika i da to u identičnim tekstovima usvojimo u RS i Srbiji", kazao je Dodik, a prenosi N1.

Kako je naveo, razgovarano je i o infrastrukturnim projektima.

"Mi živimo Republiku Srpsku kao državu. RS ima svoje ambicije, ali i strahove. Veoma smo zainteresirani za razgovore koji se obavljaju vezano za status Kosova i Metohije. Vjerujemo da Srbija ima prirodno državno pravo i pitanje broj jedan je pitanje Kosova i Metohije, ali da bi pitanje Srbije u nacionalnom smislu trebala biti Republika Srpska. Zato vidimo da se u tom planu može da poveže ta vrsta našeg interesa", kazao je Dodik.

Poručio je da su "veoma zainteresirani na koji će se način pitanje Kosova rješavati".

"Smatramo da Kosovo ne može biti međunarodno priznata država na način na koji to neke zemlje u svijetu prihvaćaju. I RS bi trebala imati pravo na isti tretman jer su gotovo identične okolnosti u kojima se to pitanje rješava. Vučiću smo predočili da treba veoma jasno istaći zahtjeve o tome da je nemoguće razgovarati o eventualnom razdvajanju Kosova, a da se u tome ne razgovora i o statusu RS. Vidjeli smo da je Vučić to pitanje ozbiljno shvatio, ali nije ništa odgovorio na to pitanje. Pokušat ćemo da ga uvjerimo da se to pitanje promatra jedinstveno. Ovo nije protiv Daytonskog mirovnog sporazuma. RS neće prihvatiti nikakvo priznanje Kosova. RS ostaje privržena svome bratskom životu sa Srbijom", naveo je, između ostalog, Milorad Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close