Samo sveobuhvatno

Dodik o pravosuđu i (ne)mogućim reformama

Pravosuđe u BiH treba reformirati u cjelini i osloboditi ga od financiranja s vana.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2020. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da je za Republiku Srpsku jedino prihvatljiva sveobuhvatna strukturna reforma pravosuđa, koju je svojevremeno dogovorio i potpisao s tadašnjim visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton , i da samo ona može dati rezultate i dovesti do konačnog reda u pravosudnom sistemu.

Na pitanje Srne da prokomentira izjavu specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera da je potrebno vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju njegovog integriteta, neovisnoti i odgovornosti, te da je s ciljem omogućavanja tih promjena potrebno hitno izmijeniti Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću /VSTS/ BiH, Dodik je istaknuo da parcijalne izmjene, kako to predlaže Sattler, ne mogu dovesti do reda u pravosudnom sustavu.

"Vraćanje povjerenja javnosti u pravosuđe, za koje se i mi zalažemo, a o kojem govori Sattler, nije moguće samo izmjenom Zakona o VSTS. Ako već europske strukture ulažu sredstva u VSTS BiH, kako priznaje Satler, onda bi neko mogao da izvede zaključak da i presudan utjecaj na to isto pravosuđe dolazi upravo iz međunarodnih struktura, a nas može navesti na razmišljanje zašto bi ih mi uopće više financirali", naglasio je Dodik.

Naglasio je da bilo kakva supervizija u ovoj oblasti u BiH je neprihvatljiva i nedopustiva, te da pravosuđe u BiH treba reformirati u cjelini i osloboditi ga od financiranja s vana.

"Samo u tom slučaju imat ćemo svoj pravosudni aparat koji će odgovarati građanima koji ga plaćaju, lišen bilo kakvih utjecaja sa strane", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close