Ne mogu se napraviti krupne stvari

Dodik: U Sarajevu se stalno nešto kalkulira na sitno

''Ako netko ne želi da radi, neka onda kažu. Meni je draže biti u Banjaluci nego u Sarajevu", poručio je Dodik.
Vijesti / Politika | 24. 12. 2018. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je opstrukcija formiranja Vijeća ministara locirana u Federaciji BiH, gdje odugovlače s uspostavljanjem vlasti, istaknuvši da se u Sarajevu vodi politika "kreni da nigdje ne stigneš".

Komentirajući izjavu člana Predsjedništva Željka Komšića da je uvjet za njegov glas za predsjedavajućeg Vijeća ministara podrška Akcijskom planu za članstvo /MAP/ u NATO, Dodik je naglasio da i on može postavljati neke uvjete, ali se pita gdje to vodi.

"Republika Srpska je formirala svoje politike i spremni smo da konstituiramo organe na nivou BiH. Čak imamo i preporuke sa europskog nivoa da se to učini što je prije moguće, a onda zapadnemo u tu nemogućnost koja se zove Sarajevo, u kojem se stalno nešto kalkulira na sitno i nikada se ništa ne može napraviti na krupno", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

On je poručio da RS nema namjeru da vodi politiku koja bi se odnosila na onemogućavanje funkcioniranja institucija, ali da se na primjeru FBiH sada može vidjeti kako to izgleda, piše Srna.

Dodik je rekao da je spreman da se još ovaj tjedan održi sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi Zoran Tegeltija bio imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara, te podsjetio da prema zakonu u roku od 15 dana od formiranja Zastupničkog doma Predsjedništvo BiH treba da donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg.

"Taj zakon ne poštuju, ali se pozivaju na zakon kada je riječ o zastavi Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je napomenuo da su i dužnosnici iz SDP-a i bloka koji je okupljen oko ove stranke postavili svoje uvjete koji služe samo za propagandu.

"Realno, odnos snaga je takav da iz Republike Srpske dolazimo mi koji sudjelujemo u institucijama BiH i spremni smo da radimo. Ako netko ne želi da radi, neka onda kažu. Meni je draže biti u Banjaluci nego u Sarajevu", poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close