Zašto bi inače komentirao

Dodik: U Inzkovoj glavi je vrlo intenzivna tema razlaza u BiH

Dodik reagirao na izjavu Inzka za Bloomberg
Vijesti / Politika | 15. 09. 2018. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL / 

"Očigledno je da razvoj političke situacije ide ka razlazu BiH čim se Inzko bavi položajem Srebrenice. Što bi inače to uopće i spominjao. Međutim, Republika Srpska nema namjeru voditi ratove, ali će svakako zaštiti sva svoja prava i interese", kazao je  predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, komentirajući izjave Valentina Inzka.

Podsjetimo, govoreći za uticajni američki medij Bloomberg, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je rekao da ne vjeruje da će se entitet Republika Srpska otcijepiti, ali je upozorio kako zaoštrena retorika čini atmosferu ''veoma zatrovanom''.

Prema pisanju Bloomberga, ključna teritorija mogućeg konflikta je područje Srebrenice, mjesto masovnog ubojstva najmanje 8.000 Bošnjaka tijekom proteklog rata. Svaka ideja po kojoj ovaj grad ne bi bio dio teritorije Bosne i Hecegovine, treba biti zaustavljena, podvukao je Inzko.

"Bošnjaci su vrlo strpljivi", dodaje Visoki predstavnik.

"Ali, ako bi Srebrenica postala dio strane zemlje, to bi bio slučaj za rat. Međunarodna zajednica mora to izbjeći", zaključio je Inzko.

Dodik smatra da Inzko intenzivno razmišlja o razlazu BiH.

"U Inzkovoj glavi je izgleda vrlo intenzivna tema razlaza u BiH. U Srebrenici je bilo stradanja i Srba i Bošnjaka tijekom rata i počinitelji za to trebaju odgovarati. Međutim, zbog zločina nad Srbima još nitko nije odgovarao, a Inzko i ostali slični njemu stalno prikazuju kako su tamo stradali samo Bošnjaci. Jasenovac kao mjesto genocida nikad nije ni spomenuo", kaže Dodik.

Autori članka u Bloombergu, Andrea Duduk i Jasmina Kuzmanović, pišu kako lider bosanskih Srba Milorad Dodik želi odvojiti entitet Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine, te raskinuti dogovor o podjeli vlasti koji je držao zemlju cjelovitom još od potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995. godine.

Dodik, piše Bloomberg, pojačava priču o otcjepljenju i pozive na nezavisnost RS kako se približavaju oktobarski izbori u zemlji. Inzko, koji posjeduje ovlasti da interveniše pa čak i smijeni vodeće političare, ne vjeruje u ovakvu mogućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close