Beskorisno

Dodik tvrdi kako je pandemija koronavirusa otvorila put nestanku BiH

"Pokazalo se da RS može sasvim zasebno funkcionirati a BiH je nama bila remetilački okvir", izjavio je Dodik.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2020. u 12:13 Bljesak.info / Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je u subotu kako se ta zemlja u uvjetima krize prouzročene pandemijom koronavirusom pokazala potpuno nefunkcionalnom te je ocijenio kako zbog toga ne može ni opstati.

"BiH ostaje neuspješna zemlja koja se ne može izgraditi", kazao je Dodik u opširnom intervjuu za javni RTV servis Republike Srpske (RTRS). Njegova je teza kako u BiH ništa ne funkcionira a da je u kriznim uvjetima jedino entitet RS pokazao kako može biti funkcionalna cjelina.

"Pokazalo se da RS može sasvim zasebno funkcionirati a BiH je nama bila remetilački okvir", izjavio je Dodik.

U poznatoj svađalačkoj maniri on je pogrdnim riječima govorio o diplomatima angažiranim u BiH i njihovim nastojanjima da potaknu različite razine vlasti u toj zemlji da surađuju kako bi se učinkovitije suočili s izazovima pandemije.

Vlasti u RS-u od izbijanja krize samostalno su uvodile različite restriktivne mjere, često bez ikakve koordinacije s vlastima na državnoj razini ili onima u Federaciji pa su tako proglasili i izvanredno stanje kojim je suspendiran entitetski parlament a sva vlast koncentrirana je u rukama predsjednice RS Željke Cvijanović koja je pod apsolutnom Dodikovom kontrolom.

Za Dodika su aktivnosti inozemnih diplomata koji potiču na unutarnju suradnju samo dokaz da je BiH "okupirana zemlja" koja nema nikakvog suvereniteta pa nasilno funkcionira.

U danima krize Dodik je napadno inzistirao na propagiranju uglavnom simbolične pomoći koja je u BiH odnosno u Banju Luku stizala iz Srbije, Kine i Rusije minimizirajući pri tom svaku pomoć koja je dopremana sa Zapada.

Europsku uniju je optužio kako je odbila pomoći kad je to bilo najpotrebnije jer je uvela ograničenja u isporuci medicinske i zaštitne opreme državama koje nisu njene članice.

Sada je zaključio kako je EU pokazala da više nije nikakav cilj kojemu treba težiti jer je Unija pokazala kako je beskorisna u kriznim okolnostima.

"EU su svi željeli dok nije 'puknula' na koronavirusu", zaključio je Dodik.

Ljudima koji žive u RS poručio je kako za sada ne trebaju računati na popuštanje drakonskih mjera kojima su im ograničene slobode.

"Neće biti olakog ukidanja izvanrednog stanja. Mi nećemo pratiti populiste koji to traže", kazao je Dodik koji tvrdi da to ljudi "razumiju i žele".

Najavio je kako će unatoč sadašnjim restrikcijama i zabranama okupljanja vlasti RS zajedno s onima iz Srbije na svom teritoriju narednog tjedna obilježiti obljetnicu oslobađanja ustaškog logora Jasenovac.

"Nema nikakve korone koja kaže ne bavite se time", izjavio je Dodik dodajući kako će okupljanje u Donjoj Gradini 22. svibnja biti prilagođeno okolnostima no sve to neće utjecati na njegove poruke i simboliku.

Za ovu prigodu "izvukao" je brojku od 500 tisuća žrtava koliko sada tvrdi da ih je stradalo u Jasenovcu tijekom Drugog svjetskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close