Narodna skupština

Dodik tvrdi: Genocid u Srebrenici Bošnjaci unaprijed dogovorili?

Dodik je naglasio da se teza o ''genocidu nad muslimanima-Bošnjacima'' pojavila na početku sukoba i otkrila plan djelovanja za stvaranje BiH...
Vijesti / Politika | 14. 08. 2018. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Republika Srpska kao država onako kako je potvrđena međunarodnim Daytonskim sporazumom, ima pravo, a još više obvezu da se bavi događajima od početka krize i raspada Jugoslavije, kao i svim ratnim događajima u BiH od 1992. do 1995. godine, te da je to trajna obveza svih institucija Republike, a Narodna skupština je njezin najviši organ'', rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Naveo je kako mu je namjera da se dođe do istine i da u izvještaj o Srebrenici bude uključeno stradanje Srba, a ne da bude umanjen zločin koji se dogodio nad bošnjačkim narodom.

''Svih poslijeratnih godina održavan je i nametan stereotip o `srpskim zločinima` i žrtvama drugih. Neograničena i nezakonita moć visokih predstavnika, potpomognuta dijelom međunarodne zajenice, imala je za cilj žigosanje srpskog naroda i Republike Srpske kao genocidne tvorevine, da bi vremenom mogla biti ukinuta ili barem svedena na praznu ljušturu bez nadležnosti i bilo kakve perspektive'', rekao je Dodik, prenosi Srna.

Podsjetio je kako je rečenica koja se skoro uvijek čuje na kraju pomena srpskih stradanja - za ove zločine još nitko nije odgovarao.

''Stradanja Srba i broj od 30.000 poginulih pripadnika srpskog naroda u proteklom ratu još čeka pravdu i kaznu za zločince. Pravde nema ni kada sudi Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, a još manje kada sudi nametnuti Sud BiH'', dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, s vremena na vrijeme pojave se događaji koji uvjere da se nepravda nikada ne smije prihvatiti, te u potrebu ''stalnog istraživanja i dokazivanja okolnosti i događaja za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata''.

Dodik je naglasio da se teza o ''genocidu nad muslimanima-Bošnjacima'' pojavila na početku sukoba i otkrila plan djelovanja za stvaranje BiH kao države po mjeri najbrojnijeg naroda, te da o tome postoje brojni dokumenti.

''Riječ genocid koristi se već u izvještaju kasnijeg generala takozvane Armije BiH Sefera Halilovića i Patriotske lige iz veljače 1992. godine, gdje on govori o karakteru budućeg rata: da će rat biti genocidan, jer je usmjeren protiv muslimana, odnosno muslimanskog naroda i da je cilj zatrti, odnosno uništiti muslimanski narod. To se potvrđuje i u transkriptima sa sjednice Predsjedništva BiH s početka svibnja 1992. Godine'', naveo je Dodik.

Dodao je kako Alija Izetbegović, nastavljajući takvu priču, piše pismo svim državnicima još u travnju 1993. godine.

''Napisao je da će se u Srebrenici dogoditi najveći genocid od Drugog svjetskog rata. To je poslužilo da Vijeće sigurnosti UN proglasi Srebrenicu zaštićenom zonom, iz koje su pod zapovjedništvom Nasera Orića vršeni brojni napadi i na okolna srpska naselja uz mnogobojne srpske žrtve'', rekao je Dodik.

Mnogo toga što se događalo prije i poslije srpanjskih dana 1995. godine u Srebrenici, navodi Dodik, jasno ukazuje da je taj zločin bila dogovorena tragedija koja je dovela do satanizacije Srba i ostvarivanja planova nekih zapadnih zemalja o prebacivanju kolektivne krivice na srpski narod.

''Priča o navodnom genocidu koji su izvršili Srbi krajem prošlog stolježa nastavlja se i dalje. Da podsjetim na sramni pokušaj Velike Britanije koja je u lipnju 2015. godine pripremila rezoluciju o genocidu u Srebrenici s jednostranom kvalifikacijom događaja u srpnju 1995. godine. Na molbu Srbije i Srpske, Ruska Federacija kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN, stavila je veto na nečasni britanski prijedlog i spriječila osudu srpskog naroda'', podsjetio je Dodik.

Napomenuo je kako je interesantno da su takozvane nevladine organizacije koje financiraju strane vlade i fondovi odmah kritizirale traženje veta.

Dodik je ocijenio kako se iz ovoga vidi da je cilj protivnika Republike Srpske bio da imaju izvještaj službenih organa kojim bi onda dalje sotonizirali i zatirali Republiku Srpsku.

Kopirati
Drag cursor here to close