Nanošenje štete

Dodik traži da Turković ne govori

Dodik je u pismu pozvao veleposlanika Estonije da zaustavi “političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine”.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2021. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo veleposlaniku Estonije, koja predsjedava u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, a u kojem je naveo da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN-a, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Inzka.

Ponašanje ministrice

“Poučeni ranijim iskustvima u vezi s ponašanjem ministrice Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio veleposlanika Estonije u UN Svena Jirgensona da Turković nema ovlaštenje da govori na predstojećoj sjednici”, rekli su za Glas Srpske iz Dodikova Ureda.

Naveli su da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje suglasnosti “jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja, te da u vezi a imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma”.

“Svaki stav koji govori suprotno jeste neistina. Zanemarivanje ove činjenice i uporno favoriziranje jedne političke i etničke strukture, gura BiH u novu nestabilnost za koju će odgovornost snositi upravo oni koji zanemaruju da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je za svaku odluku, svako obraćanje na međunarodnim skupovima potrebna suglasnost svih. Kada ova suglasnost izostane, a ovakva pisma upozorenja se ignoriraju, tada govorimo o lažnom i nelegitimnom predstavljanju čiji je cilj dezavuiranje uvaženog skupa i širenje dezinformacija koje ne odgovaraju stvarnim procesima u BiH”, naglasio je Dodik u pismu.

Zloupotreba pozicije

Naveo je kako je odgovornost na Turković jer pokušava osigurati poziv za obraćanje.

Dodik je u pismu pozvao veleposlanika Estonije da zaustavi “političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine”.

U Dodikovom Uredu rečeno je da je već uputio pisma ministrima vanjskih poslova čije države su članice Vijeća sigurnosti UN-a i Vijeća za implementaciju mira u kojem ih je upoznao o Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.

Također, u pismu je “jasno i nedvosmisleno navedeno da je Vijeće sigurnosti UN-a jedino ovlašteno tijelo da donese relevantnu rezoluciju o mogućem imenovanju visokog predstavnika, pod uvjetom da su se strane potpisnice usuglasile u vezi sa tim”.

“Uzimajući sve u obzir, koristim priliku da vas pozovem da djelujete odgovorno u skladu sa svojim ovlaštenjima kako bi doprinijeli vladavini prava i punom poštovanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH”, naglasio je Dodik u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close