Okršaj u Tirani

Dodik Thachiju: Nemoj da spominješ Republiku Srpsku

Dodik je razgovarao u Tirani na marginama Summita razgovarao i s predsjednikom Poljske…
Vijesti / Politika | 09. 05. 2019. u 13:44

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju da prestane spominjati Republiku Srpsku i kritički govoriti o njoj, jer Srpska nije imaginarna već je realnost.

Na izjavu Thacija da ''neće Republiku Srpsku na Kosmetu'', Dodik je na plenarnom sastanku Samita Brdo-Brijuni u Tirani odgovorio Thaciju da prestane spominjati Republiku Srpsku, jer je ona ustavna kategorija, potvrđena u Daytonu, da ima svoj Ustav i svoj teritorij.

''Nemoj da spominješ Republiku Srpsku. Ako će ti biti lakše, evo da ti kažem - Srpska nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Kosovu, jer je Kosovo u Srbiji'', rekao je Dodik Thaciju.

Dodik je razgovarao u Tirani na marginama Summita razgovarao i s predsjednikom Poljske Andžejom Dudom i prenio mu da je neprihvatljiv istup predstavnika Poljske u Vijeću sigurnosti UN nakon obraćanja visokog predstavnika Valentina Inzka i predstavljanja 55. izvještaja o stanju provedbe mira u BiH.

Dodik je rekao Dudi da je neprihvatljiv način na koji je nastupila predstavnica Poljske koja je pružila podršku visokom predstavniku u BiH i primjeni bonskih ovlasti, te ocijenila da vlast u Republici Srpskoj, formiranjem povjerenstava za Srebrenicu i Sarajevo, pokušava revidirati povijest.

Rekao je kako je takav istup predstavnika Poljske neprihvatljiv, te da se davanjem podrške primjeni bonnskih ovlasti daje podrška protektoratu u BiH, koja želi da ide k EU.

Kopirati
Drag cursor here to close