Kaos je u Federaciji

Dodik: Srpska ne vjeruje u BiH i nećemo prihvatiti uvođenje jedinstvenog broja 112

- Ne vjerujemo u zajedništvo i mogućnost da BiH opstane. Dakle, ne želimo ništa da damo u nadležnost BiH i to je naš legitiman stav. Nemamo povjerenja u suživot s onima koji govore kao Bakir Izetbegović.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2021. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da su Srbi u Republici Srpskoj, koje neki ovih dana nazivaju lošim narodom, pokazali da znaju upravljati državom dok, s druge strane, čak i mnogi stranci govore da u Federaciji BiH vlada opći kaos.

"U Federaciji nema ni vlade, ni predsjednika nakon izbora. Jedino što djeluje, čime se organizirano upravlja jeste Republika Srpska", rekao je Dodik novinarima nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a povodom aktualne političke situacije u BiH, odluke CIK-a BiH o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, kao i negativnih političkih izjava o srpskom narodu i Srpskoj.

On je dodao da na tom planu određeni mediji u BiH pokušavaju održati narativ da je Srpska nesređena, iako su u njoj izraženi pluralizam, demokracija i pravo mišljenja.

"Nikom ništa ne fali", rekao je Dodik.

On je iskanuo da i dalje ima stav da međunarodna zajednica treba da ode iz BiH kada je riječ o operativnom upravljanju.

"Priče iz Sarajeva da će biti belaja ako oni odu nisu točne. Ja smatram da belaja neće biti i ne mislim da je moguć bilo kakav sukob ili rat. Ne pozivam na to, moja politika su mir, stabilnost mogući dogovor", zaključio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Daytonskom sporazumu i Ustavu rečeno da ono što nije izričito dato u nadležnost BiH pripada entitetima, te da Srpska neće prihvatiti inicijativu dijela bošnjačkih političara za uvođenje jedinstvenog europskog broja za hitne situacije 112.

Dodik je rekao da je to novi pokušaj pokretanja pitanja novih prijenosa nadležnosti na BiH.

"Dakle, nećemo se toga odreći i uvođenje jedinstvenog broja se neće dogoditi. To je naš broj, ima da bude naš i bit će", rekao je u Banja Luci Dodik.

On je konstatirao da Srpska ne vjeruje u BiH, a pogotovo poslije izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je Srbe nazvao lošim narodom.

"Ne vjerujemo u zajedništvo i mogućnost da BiH opstane. Dakle, ne želimo ništa da damo u nadležnost BiH i to je naš legitiman stav. Nemamo povjerenja u suživot s onima koji govore kao Bakir Izetbegović. Ja nikada nisam rekao da je neki narod loš. Mnogo puta sam govorio da su Bošnjaci dobar narod i da imam brojne prijatelje Bošnjake koji, nažalost, imaju neugodnosti zbog harange iz Sarajeva prema Srpskoj", rekao je Dodik.

Zamjenica predsjedavajućeg Povjerenstva za vanjskotrgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije pri Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je nedavno da srpski predstavnici neće podržati inicijativu za uvođenje jedinstvenog europskog broja za hitne situacije 112, jer je to pokušaj pokretanja pitanja novih prijenosa nadležnosti na BiH.

Komentirajući ovu inicijativu jednog broja bošnjačkih političara koja će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, Majkić je navela da se uvođenje broja 112 ponovo reciklira, ali da je pitanje zaštite i spašavanja u nadležnosti entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close