Slučaj Joanikije

Dodik: SPC su napala dvojica kojima džamija osigurava glasove na izborima - Komšić i Izetbegović

Dodik je rekao da je "indikativno da samo u sedam dana imamo napade na SPC, najprije od Bakira Izetbegovića, a sada i od Željka Komšića.
Vijesti / Politika | 12. 09. 2021. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da drugi bošnjački član Željko Komšić nije krio razočarenje rezultatima izbora u Crnoj Gori 30. kolovoza i da slom režima crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića nije još prebolio.

Dodik je istaknuo da ne zna kako bi drugačije shvatio Komšićev napad na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) koju Milo Đukanović, a onda i njegov sarajevski odvjetnik Komšić vide kao krivca za gubitak vlasti DPS.

"Komšiću na primjer nije palo na pamet da se zapita da li je velika kršćanska pobuna, koja se dogodila u Crnoj Gori rezultat diskriminacije i ugrožavanja osnovnih ljudskih i vjerskih prava od režima Mila Đukanovića i to nad najbrojnijom vjerskom zajednicom u državi", istakao je Dodik u izjavi Srni upitan da prokomentira izjavu Komšića da Dodik, kako kaže, uzima aktivno učeće u jednom projektu koji ima za cilj prekrajanje granica i destabilizaciju cijele regije.

Dodik je rekao da je "indikativno da samo u sedam dana imamo napade na SPC, najprije od Bakira Izetbegovića, a sada i od Željka Komšića.

"Sve liči na negdje dobro izrežiranu predstavu u kojoj su ova dvojica dobili epizodne uloge koje bi trebalo da sugerira da je SPC izvor nestabilnosti na ovom području, a onda da tu tezu prodaju međunarodnim centrima moći", naglasio je Dodik.

Dodik je konstatirao da su izjave poput ove Komšićeve ili Izetbegovićeve od prije neki dan prešle s političkog na teren religijskog, ugrožavajući pri tom dobar međuvjerski dijalog koji postoji u BiH.

"Zanimljivo je da su SPC napala upravo ona dvojica kojima džamija osigurava glasove na izborima. Izetbegović, deklarirani musliman, bar ima kakvo takvo opravdanje, ali hrvatski član Predsjedništva, kako se Komšić predstavlja, teško", naglasio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close