Samostalna Srpska

Dodik (se) ponavlja

Dodik smatra da Srpska može živjeti i funkcionirati kao država bez BiH, ističući kako je ključ svega održati snagu institucija Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 26. 12. 2017. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Rusija zemlja koja je pomogla Srpskoj zato što ima principijelan odnos prema međunarodnom pravu.

"Rusija je odbila kršiti međunarodno pravo i time je nama pomogla. Pomogla je što nije dio samoproglašenog Vijeća za provodbu mira (PIC) kojeg nema nigdje u Daytonskom mirovnom sporazumu", rekao je Dodik, podsjetivši da PIC može donosi odluke i izdaje kominike samo po osnovu konsenzusa kojeg nema, jer nemaju podršku Rusije, prenosi Srna.

Naglasio je kako je Rusija pomogla Republici Srpskoj jer nije pristajala biti dio onih koji ruši Daytonski mirovni sporazum i pokriće samovolji visokog predstavnika koji ovdje upravlja i stvara protektorat.

Naglasio da je za Republiku Srpsku prihvatljiva politika nemiješanja SAD i nenametanja, zbog čega takvu priču treba forsirati, jer je američki veleposlanik u BiH veoma inkorporirana u upravljanje BiH.

"To je neprihvatljivo. Ako BiH želi krenuti mora prestati međunarodni intervencionizam i da se osigura bazični konsenzus o BiH koji nikada nije postignut unutra, niti o Daytonskom mirovnom sporazumu, jer se zna kako je Dayton napisan. A kada je izgledalo da je napravljen neki konsenzus, onda je krenulo rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Podsjetio je da Daytonski mirovni sporazum, odnosno njegov Aneks četiri - Ustav BiH stvara BiH kao visokodecentraliziranu zemlju, dok su visoki predstavnici i stranci radili na tome da je razgrade kao takvu i od nje naprave unitarnu, odnosno visokocentraliziranu BiH.

Dodik smatra da Srpska može živjeti i funkcionirati kao država bez BiH, ističući kako je ključ svega održati snagu institucija Republike Srpske.

"Nijedan drugi dio BiH ne može funkcionirati, a ne može ni BiH bez međunarodnog tutorstva i upravljanja", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako netko želi BiH, u Republici Srpskoj nisu unaprijed protiv toga, ali je potrebno reformama regulirati nametnuta rješenja i vratiti se na ustavnu poziciju BiH.

"Mi nismo protiv takve BiH. U okviru BiH graditi što veći stupanj samostalnosti. To je prihvatljiva politika za Republiku Srpsku, a ona se može graditi isključivo ako se vratimo onome što piše u Ustavu BiH i da poštujemo unutarnji konsenzus o bilo kakvom dogovoru i promjenama", rekao je Dodik za RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close