Atlantsko vijeće

Dodik se opisuje kao ruski čovjek s ciljem razvaljivanja BiH

Iako Atlantsko vijeće nema nikakav službeni utjecaj na američku vanjsku politiku, što je potvrđeno i iz veleposlanstvo SAD u Beogradu, radi se o organizaciji čije se mišljenje čuje i uvažava
Vijesti / Politika | 30. 11. 2017. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SAD su posljednjih godina na zapadni Balkan gledale izdaleka, misleći da Europljani drže stvari pod kontrolom, što se pokazalo kao dobronamjerno zapostavljanje bez pozitivnih efekata'', navedeno je u studiji Atlantskog vijeća, utjecajnog nevladinog instituta iz Washingtona.

Ana Trišić-Babić, bivša zamjenica ministra vanjskih poslova BiH i visoka dužnosnica SNSD-a, koja sudjeluje na sesijama koje su u Washington organizirane povodom predstavljanja izvještaja, ocjenjuje da u njemu nema ništa temeljno novo, osim što se dodatno insistira na jačanju odnosa SAD i EU, pišu Nezavisne novine.

"Mnogo je govora bilo o ekonomskim integracijama zapadnog Balkana i kako se na taj način može pomoći regiji. Izvještaj je dosta ambiciozan i bit će prilično veliki izazov primijeniti njegove preporuke u praksi", istaknula je.

Iako Atlantsko vijeće nema nikakav službeni utjecaj na američku vanjsku politiku, što je potvrđeno i iz veleposlanstvo SAD u Beogradu, radi se o organizaciji čije se mišljenje čuje i uvažava i često ima posredan utjecaj na kreiranje politike.

U izvještaju se ističe da je potreban napor SAD u smislu povećanja vojnog prisustva, stvaranja novih partnerskih i savezničkih veza sa Srbijom, kao i stvaranja odnosa u regiji u kojima bi Washington bio viđen kao pošteni posrednik koji će od partnera tražiti minimum standarda u dobrom upravljanju.

"Kroz verbalno uvjeravanje lokalnih faktora da ostaju posvećene postjugoslovenskim teritorijalnim rješenjima i demonstriranjem te posvećenosti vojnim prisustvom u regiji,  SAD mogu dovesti do značajne promjene", navodi se u izvještaju i dodaje da radikalni islam zasad nije pustio korijenje u BiH, ističući da je od 2012. godine sa zapadnog Balkana 950 pojedinaca otišlo u Siriju, što je, procentualno gledano, manje od radikalnih boraca iz Francuske.

"Međutim, ne treba se previše radovati zato što se zbog teških teritorijalnih gubitaka Islamske države u Siriji i Iraku može očekivati povratak boraca, pa mjere pravnog gonjenja treba dopuniti i strategijama za pripreme na to. Teško je procijeniti potencijalnu terorističku prijetnju Balkanu, ali teroristički incidenti širom Europe pokazali su da islamski ekstremizam nije ograničen samo na Bliski istok", navedeno je.

Dio izvještaja posvećen je i Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, predsjednicima RS i Srbije, u kojima se Dodik opisuje kao ruski čovjek s ciljem razvaljivanja BiH, dok je za Vučića istaknuto da je Zapadu obećao priznanje Kosova, ali da se istovremeno oslanjao na Rusiju, kako bi pokušao ishoditi koncesije.

Upitana kako komentira dio izvještaja o Dodiku, Trišić-Babić je rekla kako na sesijama na kojima je ona sudjelovala nije bilo puno govora o tome.

"Mislim da se tim aspektima u našim medijima pridaje puno veća pažnja od onog što se stvarno može čuti ovdje u Washingtonu. Za SAD je najbitnija bezbjednost i sva razmišljanja usmjerena su na to. Jasnog plana nema, osim kako potaknuti ekonomski razvoj jer bez toga nema ni stabilnosti", rekla je.

Narodi na Balkanu treba da napuste stare animozitete radi mira, rekao je Rex Tillerson, američki državni tajnik.

"SAD vide u svijetu da postoji nova generacija Srba, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka, Kosovara i drugih, koji će oprostiti prošlost iako je nikad ne mogu zaboraviti. SAD priznaju krhkost Balkana i nastavit će surađivati s partnerima u EU kako bi doveli stabilnost, prosperitet i demokraciju u regiji. Narodima balkanskih zemalja poručujemo da napuste stare animozitete radi mira", poručio je Tillerson.

Kopirati
Drag cursor here to close