Zemlja u kojoj se ne smije imati vlastito mišljenje

Dodik se ne boji: Prošlo je vrijeme smjena

On je podsjetio da godinama inzistira na demilitarizaciji BiH i da bi to bilo najbolje rješenje.
Vijesti / Politika | 16. 05. 2019. u 16:03 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u četvrtak kako je BiH zemlja u kojoj neko ne smije imati mišljenje, jer ako ga ako ima odmah dobiva tužbe, te da se i međunarodna zajednica uplela u unutarnje probleme na navijački način, označavajući ponovo kao problematičnu Republiku Srpsku, iako je ona formirala vlast i sve njene institucije funkcioniraju.

"Izmislili su priču o paravojsci u Srpskoj, pa su napravili galamu u vezi sa naoružavanjem policije, iako je sarajevska kantonalna policija u isto vrijeme kupila više oružja, a sada galame zbog formiranja rezervnog sustava policije koji ima cilj da pojača sigurnost i smanji troškove. Nekorektno je takvo uplitanje međunarodnog faktora i svaljivanje krivice na Srpsku", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Prvo Komšiću pa ostalima

Komentirajući  tužbu koju je protiv njega podnio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog najave da će na sljedećem obilježavanju 12. ožujka - Dana Vojske Republike Srpske dio pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH biti obučen u uniforme Vojske Srpske, Dodik je istaknuo kako će prvo Komšiću reći što ima, pa onda novinarima.

"Trebao bi možda dodati još nešto da ojačam tu njegovu tužbu", istaknuo je Dodik.

On je podsjetio da godinama inzistira na demilitarizaciji BiH i da bi to bilo najbolje rješenje.

"To pokazuju i vrijeme i globalni odnosi. Za nas bi bilo najbolje da ne budemo dio globalnih sukoba koji se događaju na relaciji Zapad - Istok. Svrstavanje na jednu stranu predstavlja gubitak šanse ili prihvaćanje da se konfrontirate sa drugom stranom. Vojna neutralnost je zbog toga najbolja", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, velika greška je bilo ukidanje Vojske Republike Srpske, kao i odluka prethodnog saziva Predsjedništva BiH da Oružane snage BiH čini više od 9.600 pripadnika.

"Srpska i hrvatska strana nisu zainteresirane za sudjelovanje u vojnim snagama, ostaje prazan prostor i sada postoji pritisak da to bude popunjeno Bošnjacima, što predstavlja novi problem jer to nije bošnjačka vojska već bi to trebale biti zajedničke Oružane snage. Zbog toga ćemo u budućnosti imati trvenja", kaže Dodik.

On je ponovio da je pravo Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma da ima vojsku i da u tom međunarodnom dokumentu nema Oružanih snaga BiH.

"Izgubili smo značajan element našeg identiteta, a ono što je preostalo jeste da obilježavamo Dan Vojske Srpske. Ona je dio legitimne strukture koja je postojala, bila je dio međunarodnog i sigurnosnog aranžmana na ovom prostoru, egzistirala je nekoliko godina kao samostalna, a onda je pod pritiskom međunarodnog faktora donesen zakon koji je ukinuo i formirane su Oružane snage BiH. To je sa stanovišta Srpske bila greška i ako je to za krivični progon neka slobodno izvole", rekao je Dodik.

On je istaknuo kako nije rekao da treba ukinuti Oružane snage BiH jer su one plod odluke koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

"To što tadašnja vlast i mi iz opozicije nismo imali dovoljno vizije ili sposobnosti da odbijemo tako nešto je druga priča, ali imam pravo reći da je to bila greška. Tada sam kao opozicionar tražio da bude ukinuta kompletna vojna struktura, oni na to nisu pristali i ukinuta je Vojska Srpske i formirane Oružane snage BiH", naglasio je Dodik.

Priča o tradiciji

Govoreći o proslavi Dana Vojske Republike Srpske, Dodik je istaknuo da je to i dan sjećanja na žrtve i važne bitke, koji potpuno pripada evociranju uspomena na Vojsku Srpske.

"I u zakonu piše da Treći pješadijski Republika Srpska puk baštini tradiciju Vojske Srpske. Što bi bila tradicija nego sve ovo o čemu govorim", upitao je Dodik.

On je podržao potpredsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta /VSTS/ BiH Ružicu Jukić koja je jučer osudila potez Veleposlanstva SAD-a u BiH da na sastanak pozove suce Gorana Nezirovića i Branka Perića i glavnog tužitelja Tužiteljstva Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića, ali ne i predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju, te Jadranku Lokmić-Misiraču i nju kao potpredsjednike.

"Izdvoje neki suci i pričaju sa njima u nekom veleposlanstvu o tome što treba činiti i to smatraju normalnim, a svaki pokušaj komunikacije političara i zahtjev za promjene u pravosudnom sistemu da bi on bio poboljšan i koristio cijelom društvu osuđivan je kao pritisak. Ako je to itko činio bio sam ja i uvijek su ti moji potezi bili osuđivani i kvalificirani da vršim pritisak. Što je sada ovo?", upitao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje ima li suglasnost Ministarstva obrane u Savjetu ministara da dio pripadnika nosi uniforme Vojske Republike Srposke, Dodik je istaknuo da pravila propisuju da svaki puk može da ima pukovsku uniformu.

"Ta pukovska uniforma u našem slučaju bit će uniforma Vojske Srpske. Što je tu problem? Što će meni suglasnost Ministarstva obrane, ja sam njima nadređen, a ne oni meni, ja sam vrhovni komandant. Naše opredjeljenje je da to bude plava svečana uniforma Vojske Republike Srpske i ona će biti. To je naše pravo, to nam niko ne može zabraniti", rekao je Dodik.

''Okači mačku o rep''

On je podsjetio da je odgovor na osporavanje Dana Republike, koji je obilježavan svečanom akademijom u Banskom dvoru, bio izlazak na ulice i organiziranje parade.

"Svake godine ćemo tako raditi i tako će biti i sa Danom Vojske Srpske. Pošto nam to brane tražit ću da u Srpskoj nađemo sredstva i napravimo uniforme za taj dan za jedan broj momaka koji neće imati oružje, ali će imati uniforme. Postrojit ćemo ih na stadionu 'Borca' ako već ne možemo da to činimo u kasarni 'Kozara' da tamo protiv komandanata i drugih ne bi bili vođeni disciplinski postupci", kaže Dodik.

Komentirajući mogućnost da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrijebi bonska ovlaštenja, Dodik je rekao da može da ih "okači mačku o rep".

"Savjet sigurnosti UN nikada nije donio odluku o korištenju bonskih ovlaštenja. Bonska ovlaštenja može upotrijebiti samo na bazi konsenzusa Savjeta za implementaciju mira /PIK/, iako ni to nije pravno jer Dejtonski sporazum ne podrazumijeva PIK. Prošlo je vrijeme smjena i krajnje je vrijeme da visoki predstavnik ode", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH treba biti formiran Savjet ministara i da se pokuša učiniti sve što je potrebno da bi dobila mišljenje Europske unije i pokušala doći do kandidatskog statusa.

"To bi nam omogućilo da apliciramo na izvore financiranja projekata u mnogo većem obujmu i povoljnija sredstva. Na osnovu demokratskih standarda Europe kandidatski status ne može dobiti zemlja pod protektoratom i koja ima visokog predstavnika. Venecijska komisija je 2005. godine zaključila da je nespojiv europski put BiH sa postojanjem visokog predstavnika. Incko ovdje samo smeta", zaključio je Dodik, piše Slobodna Bosna. 

Kopirati
Drag cursor here to close