Sve što smo čuli

Dodik: Sarajevo bi rat, a Zagreb još ne odgovara

Dodik je rekao da je BiH prazna zemlja, koja na unutrašnjem planu nema nikakav subjektivitet i samo služi da Bošnjaci svojataju nešto što nemaju.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2020. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ni Republika Srpska, ni Srbija ne žele rat i sukobe, nego da se snažno zalažu za mir i stabilnost u regiji.

U intervjuu za RTS, naglasio da je Srpska za razgovor i da se kreće u okviru Daytonskog sporazuma, bez nametanja rješenja od međunarodne zajednice i visokog predstavnika, dok političko Sarajevo još nije prihvatilo činjenicu koja se zove Republika Srpska i ne prezaju čak ni od oružanog sukoba, što se moglo čuti posljednjih dana.

Dodik je za RTS naglasio da je za Republiku Srpsku veoma značajno da u Beogradu ima s kim razgovarati, da posebno raduje razumijevanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te zahvalio za pomoć Srbije u realizaciji velikog broja kapitalnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

Video: Oko: Milorad Dodik

Prema njegovim riječima, Srbija je potpisnica Daytonskog sporazuma i jamac položaja Republike Srpske u BiH, i zbog toga mora znati kako se u BiH, putem visokog predstavnika, krši Daytonski sporazum na štetu Srpske.

Ponovio je kako se institucije Republike Srpske ne mire s činjenicom da stranci u Ustavnom sud BiH imaju presudnu ulogu u donošenju najvažnijih odluka, koje najčešće idu na štetu Srpske, kršenjem Ustava BiH.

"Jaka Srbija jamac je stabilnosti i mira u regiji, a to pokazuje pogotovo sada pod vodstvom Vučića", istaknuo je Dodik.

Dodik je rekao da su Srbi koji žive van Srbije veoma vezani za ono što se zove kosovski mit, te poručio da Kosovo nikada u Republici Srpskoj, pa tako i BiH, neće priznati kao državu.

Prema njegovim riječima, Srpska ne prihvaća dvostruke aršine međunarodne zajednice u pogledu budućeg statusa Kosova, s jedne, i Republike Srpske, s druge strane.

Govoreći o najavljenom sastanku u Washingtonu predstavnika Srbije i Kosova, Dodik je rekao da je izaslanstvo Republike Srpske u Beogradu željelo Vučića upoznati o mogućnosti da se na tom sastanku otvori i pitanje Republike Srpske, posebno u kontekstu kršenja Daytonskog sporazuma.

"Vučiću smo predstavili argumente o duplim aršinima međunarodne zajednice i pokušajima dijela bošnjačke politike da derogira Republiku Srpsku, kao i nastojanjima ka slabljenju Srbije kao lidera u regiji", pojasnio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je dokument, koji je poslao Vučiću, uputio i u Zagreb, te da još nije dobio odgovor.

"Mislim da je veoma bitno da to bude na svim adresama koje sudjeluju u procesu koji se zove BiH", dodao je Dodik.

Komentirajući reagiranja iz Sarajeva na sastanak s Vučićem, Dodik je naglasio da susreti predstavnika Srbije i Srpske nisu i nikada neće biti usmjereni protiv bilo koga, jer je tu riječ o unapređenju bilateralnih odnosa u skladu sa specijalnim paralelnim vezama, definiranim Daytonskim sporazumom.

"Sarajevo nikada nije dalo odgovor na pitanje tko je pokušao ubiti Vučića u Srebrenici, koji je tamo došao da se pokloni žrtvama. To isto Sarajevo nastoji da od Vijeća ministara, kao pomoćnog tijela Predsjedništva BiH, načini takozvanu vladu BiH, ali mi iz Republike Srpske to nikada nećemo dozvoliti jer poštujemo slovo Daytona", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je BiH prazna zemlja, koja na unutrašnjem planu nema nikakav subjektivitet i samo služi da Bošnjaci svojataju nešto što nemaju.

Navodeći da je BiH država samo prema međunarodnom planu, Dodik je zaključio da od nje nema ništa i da je bolje da svaki narod živi sam za sebe.

Kopirati
Drag cursor here to close