Kaže Dodik

'Narodna Skupština Republike Srpske će odbaciti Inzkov zahtjev'

Inzko je dao rok od tri mjeseca da NSRS poništi odlikovanja koja je dodijelila Karadžiću, Biljani Plavšić i Krajišniku.
Vijesti / Politika | 05. 02. 2021. u 21:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će Narodna Skupština Republike Srpske odbaciti zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da se ponište odlikovanja Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, osuđenim za ratne zločine.

Dodik je ocijenio da je Inzko ''izjavom o kolektivnoj odgovornosti Srba, pokazao da mrzi srpski narod'', dodavši da su Srbi ''posebno osjetljivi na ultimatume''.

''Austrijanci su i ranije postavljali ultimatume i znamo kako su prošli. Tim ultimatumima su pravili ogromne štete srpskom narodu. Izgubili smo 35 posto svog stanovništva i 50 posto vojno sposobnog. Ali su Austrijanci ostali bez države. Nestala je Austro-Ugarska. Јa to i kroz ovu prizmu gledam, iako se on sad ovome smije'', rekao je Dodik za RTRS.

Ocijenivši da visoki predstavnik smatra ''da može uplašiti Srbe'' i da je to njegov osvetnički čin, Dodik je naveo da je već obavio konsultacije sa predstavnicima pojedinih zastupničkih klubova i da zna da će entitetska skupština odbaciti zahtjev visokog predstavnika.

Inzko je dao rok od tri mjeseca da NSRS poništi odlikovanja koja je dodijelila Karadžiću, Biljani Plavšić i Krajišniku.

Govoreći o aferi “ikona” iz Luganska, Dodik je optužio “političko Sarajevo i medije iz Federacije BiH da su odgovorni za lažne navode da je ikona koja je poklonjena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, ukradena”, prenosi N1.

On i dalje tvrdi da ikonu, za koju Ukrajina tvrdi da je njeno kulturno blago, ta zemlja nikada nije potraživala, kao ni Interpol.

Prema njegovim rečima, svi problemi u vezi ikone nisu utjecali na odnose entiteta Republika Srpska i Rusije.

Govoreći o odnosima s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je naveo da su oni izuzetno dobri, što kako je naveo, potvrđuju i mnogi zajednički projekti.

Kopirati
Drag cursor here to close