Uz posvećenost EU

Dodik: RS želi vojnu neutralnost i jačanje svoje autonomije

Vijesti / Politika | 01. 09. 2017. u 11:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je danas zastupnika njemačkog parlamenta (Bundestag) Alexandera Neua s namjerom "da RS, kroz svoje najviše zakonodavno tijelo proglasi vojnu neutralnost", ističući da RS-a dalje ostaje posvećena procesu europskih integracija.

''Prioritet RS je mir i stabilnost, a naš glavni politički cilj je jačanje autonomije koju je RS dobila međunarodnim sporazumom u Daytonu'', naglasio je Dodik tijekom razgovora u Banja Luci.

Istaknuo je da su međunarodni intervencionizam, "koji je po pravilu išao na štetu RS-a, kao i stereotipi o njoj i Srbima, koji još opterećuju pojedine zapadne metropole, činjenice su sa kojima se također suočava taj bh. entitet".

Na sastanku je bilo je riječi o plitičkim i ekonomskim pitanjima u RS, a, kako je priopćeno, Dodik je istakao da sve institucije entiteta funkcioniraju.

On je gosta iz njemačkog parlamenta upoznao i s prirodom odnosa u samoj BiH, te "aspiracijama pojedinih etničkih grupa" i okvirom u kojem se tri naroda i dva entiteta mogu kretati, a definirani su Daytonskim mirovnim sporazumom.

Kopirati
Drag cursor here to close