Neovisnost RS

Dodik: ''RS je već odvojena, samo to nije proglašeno''

Dodik ostaje pri svom stavu – ako Kosovo dobije stolicu u UN, RS će proglasiti nezavisnost.
Vijesti / Politika | 15. 04. 2019. u 11:05 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Milorad Dodik

''Ako hoćemo stabilan Balkan, onda se on mora redefinirati na način da budu objedinjeni prostori gdje su većinski dominantni narodi. Međutim, mi smo ovdje eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na povijesan način, da izgrade svoje države i onda pokušaju surađivati i graditi prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu oko mnogih pitanja. Sve dok imate problem granica i otetosti teritorije, ne možete osigurati trajan mir”, rekao je u intervju za “Novosti” Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentirajući ideju o razgraničenju sa Albancima.

Dodik napominje da Republika Srpska otvoreno prati politiku Beograda i da će prihvatiti sve što Srbija izabere kao definitivno rješenje.

Ostaje pri svom stavu – ako Kosovo dobije stolicu u UN, RS će proglasiti nezavisnost.

''To nije sporno. Mi smo već odvojeni, samo to nije proglašeno. BiH je potpuno podijeljeno društvo. Država ne funkcionira, već postoji neka njena imaginacija. Daytonski sporazum je “sklepao” tu zemlju koja nema ništa zajedničko, a mi sad trebamo pokušati napraviti neku zajedničku politiku. To ne ide”, rekao je Dodik.

Nedavno je Dodik u Nišu kazao da su pred Srbijom i Srpskom desetljeća ujedinjenja i da će to ubrzati ako bude mogao.

''Nisam avanturista i neću narod uvesti u stradanje ili izbjeglištvo. Smatram da će se u geopolitičkom i regionalnom kretanju stvoriti jedan momenat kada će ujedinjenje biti moguće. Nemam dileme da će se to dogoditi, samo se bojim da ja, ili netko drugi, taj momenat ne propustimo”, naveo je Milorad Dodik.

Ponovno je aktivirao i mapu srpske države na Balkanu, ovaj put i sa dijelovima Crne Gore.

“To je hipotetička priča, a ja imam pravo promišljati. Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji. Nismo nikada nikoga u povijesti napali, pa nećemo ni sad. Taj prostor pripada nama. Kako će netko iz Sarajeva moći reći da je Banja Luka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona osjeća da pripada Srbiji. Svi to misle i 99 posto Srba smatra da je to Srbija, a drugi mogu da se bore protiv toga koliko hoće, džaba im”, smatra srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Koliko će trajati paraliza vlasti u BiH ne zna, ali dodaje da je vlast ''u paralizi''.

“Ona je uvijek u paralizi. I prije četiri godine je izabrano Vijeće ministara, pa je poslije godinu dana ušao u blokadu, ništase nije moglo predložiti ni odlučiti. BiH je nemoguća konstrukcija i paraliza je njen koncept”, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

To, kaže, utječe na Republiku Srpsku.

“Mi smo “ubačeni” u tog monstruma. Ali, RS je stabilizirala svoju ekonomiju i svoj proračun, zahvaljujući pomoći Vučića. Stabilne su i političke institucije. Srpska je u nemogućim uvjetima pokazala sposobnost da egzistira. Da nema stranaca, BiH ne bi trajala ni dva dana. Pustite nas i mi ćemo biti država”, kaže Dodik za “Novosti”.

Na pitanje hoće li se, ako se nastavi blokada, Srbi povući iz Parlamenta BiH, a on  iz Predsjedništva, kaže: “Napravit ćemo taktički najbolje što je moguće. Nešto mi se sviđa da ih malo iritiram tamo”, naveo je predsjedavaći Predsjedništva BiH.

Na pitanje kako se u Predsjedništvu snašao njegov savjetnik Emir Kusturica kaže: “Kad se probudi ujutro odmah zove telefonom i govori o tome što možemo očekivati za 10, 15 godina. Uporan je, u nekim stvarima ne odustaje. On je moj prijatelj, politički istomišljenik, čovjek sa nesumnjivim autoritetom, koji može svima nama pomoći'', rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH u intervju za “Novosti”.

Kopirati
Drag cursor here to close