Tvrdi predsjednik manjeg entieta

Dodik: RS je samoodrživa, a BiH će se raspasti

"Budućnost Republike Srpske je odlična. Jedina je samoodrživa i nastavit će da živjeti. A BiH će se raspasti“, tvrdi Dodik.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2017. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Republika Srpska je samoodrživa, a Bosna i Hercegovina će se raspasti, jer je to kreacija koja ne može uspjeti", poručio je Milorad Dodik gostujući u emisiji Telering na RTRS-u.

Opozicija, kaže, izdaje srpske nacionalne interese na razini BiH. Ipak, RS je ekonomski stabilna.

"BiH bi mogla funkcionirati ako bi se pridržavala Daytona, ali je praksa potpuno drugačija", poručio je Dodik.

"Sprega međunarodnih predstavnika i političkog Sarajeva, najviše SDA, učinjena je da bi se ojačao unitarizam. Od BiH napravljen je monstrum", kazao je Dodik za RTRS.

"Budućnost Republike Srpske je odlična. Jedina je samoodrživa i nastavit će da živjeti. A BiH će se raspasti“, tvrdi Dodik.

Srpski predstavnici u bh. institucijama nanijeli su Republici Srpskoj ozbiljnu političku štetu, kaže Dodik. Njihovo ponašanje u parlamentu RS, ometanjem rada te institucije govori o tome da su namjerno izbjegli glasovanje o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, smatra Dodik.

Poručuje da odluka o tome da BiH bude članica NATO-a nije donesena.

"Nitko ne spori da će se jednog dana odlučivati o tome na razini BiH, ali mi imamo pravo na svoj stav", poručio je Dodik.

"Vidjet ćete da niz izjava govori o tome da mi ne želimo da bude granica NATO na Drini. To nije Daytonsko pitanje, Dayton se ne bavi pitanjem NATO, to je pitanje nas koji živimo ovde. Mi smo sastavni dio lanca u odlučivanju, a mi smo rekli da hoćemo biti vojno neutralni“, poručio je Dodik.

"Politički sustav u BiH proizvodi siromaštvo, i RS od takve BiH nema ništa", kaže Dodik.

"Nijedna donesena mjera nije bila u dužnosti podrške, tamo nema suverene monetarne vlasti, a Centralna banka je pod upravom stranaca. Ali, ekonomija RS, kaže, stoji odlično.

"Mi smo u ovoj godini na proračunskim i fondovskim stavkama imali povećanje prihoda od 150 milijuna. Imamo pokrivenost uvoza izvozom naših proizvoda koja je na rekordnoj razini otkad postoji Republika Srpska. Broj zaposlenih se povećava, a do kraja godine RS će imati 250.000 zaposlenih, što je do sada največi broj", naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, Dodik kaže da je sve moguće, ali da su izbori daleko. Vjeruje da će koalicijski partneri ostati isti, a predsjednik RS, kaže, bit će neko iz SNSD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close