''SDA ne razgovara''

Dodik prokomentirao sastanak: SDA krši ustavno pravo

"Nama i ne treba dogovor s njima, jer mi, kao predstavnici Republike Srpske, imamo ustavno pravo da popunimo mjesta koja su po Ustavu predviđena'', kaže Milorad Dodik
Vijesti / Politika | 10. 04. 2019. u 19:33 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da SDA krši ustavno pravo opstruirajući formiranje vlasti na nivou BiH.

Dodik je naglasio da nije izvjesno kada će Vijeće ministara biti formirano, te da SDA izmišlja razne načine da pokaže kako se o tome razgovara, a da u suštini dogovor nije blizu.

"Nama i ne treba dogovor s njima, jer mi, kao predstavnici Republike Srpske, imamo ustavno pravo da popunimo mjesta koja su po Ustavu predviđena za predstavnike srpskog naroda i Srpsku. Ne trebaju oni nama ništa dati, niti mi nešto tražimo", istaknuo je Dodik.

On je za RTRS rekao da nije optimist povodom najavljenog sastanka SNSD-a, HDZ-a i SDA-a i da će Bakir Izetbegović i dalje uvjetovati. "Nemam zahtjeve i očekivanja, ali ću naravno otići na sastanak", rekao je lider SNSD-a.

Dodik je istaknuo da je za formiranje Vijeća ministara potrebno izmijeniti procedure koje su nametnuli visoki predstavnici u BiH, te poštovati Ustav i izbornu volju građana.

"Potrebno je da Republika Srpska imenuje svog predstavnika u Vijeće ministara i da i drugi u BiH to urade, te da se oni sastanu i konstituiraju organ. Problem je što su izmislili da to mora ići u parlament, a tu je potrebna većina", rekao je Dodik.

Podsjetimo, izaslanstva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) održala su sastanak u Parlamentarnoj skupštini BiH na kojem su razgovarali o uspostavi vlasti na državnoj razini.

Staša Koštarac za medije je rekao kako SDA i SNSD nemaju identična stajališta o modelu i strukturi budućeg sastava Vijeća ministara. Napomenuo je da SNSD ostaje pri svom modelu.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović  kazao je kako je SDA opredijeljena da se što prije dođe do formiranja Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

Rekao je da je najviše vremena na današnjem sastanku potrošeno na objašnjavanju kako se moraju poštivati zakoni ove zemlje i da se Prvi godišnji nacionalni plan (ANP) mora dostaviti međutim da SDA nije naišla na razumijevanje od SNSD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close