Budući visoki predstavnik

Dodik poručio Schmidtu: OHR treba zatvoriti

Dodik je podsjetio na stav RS da je ''potrebno zatvoriti Ured visokog predstavnika u BiH, te da su način imenovanja i nadležnosti visokog predstavnika određene isključivo Aneksom 10 Daytonskog sporazuma”
Vijesti / Politika | 26. 02. 2021. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i kandidat Njemačke za visokog predstavnika u BiH Christian Schmidt usuglasili su se ''da je odgovornost za budućnost države na izabranim predstavnicima vlasti, a da svi procesi, uključujući i pomoć međunarodne zajednice, moraju biti zasnovani na miru i volji naroda''.

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav RS da je ''potrebno zatvoriti Ured visokog predstavnika u BiH, te da su način imenovanja i nadležnosti visokog predstavnika određene isključivo Aneksom 10 Daytonskog sporazuma”, priopćeno je iz Ureda predsjedavjućeg Predsjedništva BiH.

Kako je danas rekao Dodik, na dolazak novog visokog predstavnika on gleda drugačije.

''Dolazak visokog predstavnika ja ne vidim kao što mnogi ovdje gledaju. Ovo će biti prilika, što sam rekao i Schmidtu, da, ako hoće, može rehabilitirati ulogu visokog predstavnika i da se vrati u svoj mandat predviđen Aneksom 10, a ne da se ponaša kao slon u staklenoj bašti”, istaknuo je Dodik.

On je rekao da je veliko prisustvo međunarodne zajednice u BiH ''očigledno postalo dosadno, pa se sada pokušava naći neki novi sadržaja rada''.

Kopirati
Drag cursor here to close