Slijepa ulica

Dodik krivi pojedince koji imaju izrazito kratku političku pamet

On je naglasio da Godišnji nacionalni program za članstvo (ANP) u NATO-u nikada nije bio uvjet za formiranje vlasti i potpuno je jasno da je sada ispostavljen kao uvjet da se spriječi ulazak SNSD u institucije BiH.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2019. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovicom rujna i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, te predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje, najavio je predsjednik te stranke Milorad Dodik.

Dva člana Predsjedništva

"Na funkciju člana Predsjedništva BiH došao sam da štitim interes srpskog naroda koji me je i birao... Političko Sarajevo, koje sada ima "dva člana Predsjedništva", mora shvatiti da ne mogu niti hoću da radim protiv naroda koji me birao., rekao je.

Član Predsjedništva BiH najavio je da će SNSD, čiji je vođa, u bliskoj budućnosti izaći pred Narodnu skupštinu Republike Srpske sa analizom aktualnog stanja, osvrtom na godine u kojima je, kako kaže Republika Srpska trpjela reviziju Daytonskog sporazuma i sa prijedlozima što bi trebalo da se radi u budućnosti, a sve što bude usvojeno na toj sjednici parlamenta bit će plod širokih političkih konzultacija.

"SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovicom rujna i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz slijepe ulice u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet", naglasio je Dodik.

(Ne)Sporazum

Upitan da prokomentira činjenicu da u četvrtak ističe rok predviđen sporazumom o formiranju Vijeća ministara koji su potpisali predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDA i koji je utvrđen kao razumno vrijeme za imenovanje kandidata za formiranje Vijeća ministara, Dodik je rekao da sada može da kaže da je, kao i sve u BiH od Daytona do danas, i to bio pokušaj od sporazuma do nesporazuma, i tako u krug.

"Javnost u BiH je svjedok kako je taj sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih, ali i međunarodnih aktera. SNSD, kao stranka koja je pobijedila na posljednjim Općim izborima i dobila mandat da predstavlja srpski narod u institucijama, odgovorno je ušla u razgovore o formiranju tih institucija, ali našu ozbiljnost nisu pratili svi partneri iz Federacije BiH", istaknuo je Dodik.

On je naglasio da Godišnji nacionalni program za članstvo (ANP) u NATO-u nikada nije bio uvjet za formiranje vlasti i potpuno je jasno da je sada ispostavljen kao uvjet da se spriječi ulazak SNSD u institucije BiH.

"Međutim, bilo bi naivno, neozbiljno i netočno reći da je problem nekonstituiranja institucija Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u, jer nije", rekao je Dodik i upitao zašto 11 mjeseci od izbora nije formirana vlada Federacije BiH ako je ANP uvjet uvjeta kada bar u Federaciji nema sporenja oko tog dokumenta, niti je SNSD politički subjekt u tom entitetu, niti tamo pregovara Milorad Dodik.

Ako je sve u redu, i ako je sve zbog ANP, kako tvrde, kaže Dodik, upitavši zašto nema vlade FBiH, županija...

"Dakle, jasno je da su problemi složeniji i dublji od članstva u NATO savezu", kazao je Dodik.

Postizborna matematika

Na pitanje šta je onda zaista problem da ne dođe do formiranja vlasti, Dodik je naveo da je SDA, stranka koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom političkom tijelu, iz ovih izbora izašla sa znatno slabijim koalicijskim potencijalom, te da je dio problema u vezi sa konstituiranjem vlasti upravo zbog te činjenice.

"SDA mora da pravi postizbornu matematiku i na kantonalnoj i na federalnoj razini da bi mogla da se pojavi kao partner i na razini institucija. Očigledno da Izetbegović teško izlazi na kraj sa tim slagalicama i danas smo svi tu gdje jesmo", istakao je Dodik.

On je naglasio da BiH ne prijete nikakvi sukobi ni iznutra ni izvana.

"BiH jeste u krizi, možda i u fazi raspadanja, ali ona sigurno nije u takvoj situaciji da se može i posumnjati da je ovdje ugrožen mir ili sigurnost i nitko nema nijedan relevantan ili ozbiljan pokazatelj da me demantira", naveo je Dodik.

Bez obzira na sve političke razlike, kaže on, BiH je danas sigurnija i mirnija od mnogo zemalja koje nisu u fokusu međunarodne pažnje.

"I mi iz Republike Srpske učinit ćemo sve da ničim ne ugrozimo ni mir ni stabilnost u BiH. Zato bi možda bilo dobro da se obratimo direktno NATO-u sa prijedlogom da ne vrši pritisak na BiH po pitanju slanja Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo, jer time možda i nesvjesno sami destabiliziraju političke prilike u BiH", ocijenio je Dodik.

Ukoliko bi NATO odustao od svojih zahtjeva, istaknuo je Dodik, direktno bi prestali svi navedeni razlozi za blokadu formiranja institucija u BiH, dodavši da možda zvuči naivno, ali NATO bi mogao da odblokira sav proces ukidajući MAP za BiH, smatra Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close