Dodik planira kako da se povuče iz BiH
Neophodo i potrebno

Dodik planira kako da se povuče iz BiH

Vijesti / Politika | 25. 09. 2021. u 09:41 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je potrebno povući sve suglasnosti na odluke date ranije za nivo BiH i ukinuti njihovu primjenu, pa za par mjeseci izraditi sasvim novo zakonodavstvo Republike Srpske, a u drugoj fazi, ako to ne bude, ući u proglašenje neovisnosti Republike Srpske na miran način.

"Već dugo vremena mislim da stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske poništiti sve odluke i povući naše suglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu kao što je recimo suglasnost za vojsku i povući se iz te strukture", izjavio je Dodik sinoć za RTRS.

Dodik je istaknuo da je potrebno povući se i iz sporazuma o indirektnim porezima i o Visokom sudskom i tužiteljskom savjetu (VSTS).

"Potrebno je poništiti svako postojanje Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na prostoru Republike Srpske, indirektnih poreza i svih tih institucija koje su nastale na tome", rekao je Dodik, prenosi Srna.

Što je neophodno po Dodiku

On ističe i da je neophodno da Narodna skupština Republike Srpske da Vladi rok od tri mjeseca da pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu indirektnih poreza Republike Srpske, vojsku i visoki sudski i tužiteljski savjet Republike Srpske.

Dodik je rekao da je važno odbaciti nadležnosti Ustavnog suda BiH, a sve zakone koje je visoki predstavnik ikada donio proglasiti nevažećim na teritoriji Republike Srpske.

"Isključivo prihvatiti ono što piše u Dejtonu, odnosno ''slovo Dejtona''. To znači redukcija Savjeta ministara na tri ministarstva i da je on pomoćno tijelo Predsjedništvu BiH i ništa više", naglasio je Dodik.

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH da šume ostaju u vlasništvu Republike Srpske dok se ne donese zakon na nivou BiH, Dodik je poručio da taj zakon nikada neće biti donijet na nivou BiH.

"To je nešto što muslimani traže 20 godina. Kada smo razgovarali o imovini to je bio zahtjev, da se prvo na nivou BiH sva imovina tamo evidentira, a onda bi mi morali da čekamo njihovu blagonaklonost, pa da oni nešto kažu. To nije samo ta priča. To je urušavanje Ustava. To je urušavanje naših prava", ocijenio je Dodik.

Nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo sporni zakon, a nije sve završio, ističe Dodik, na scenu sada stupa Ustavni sud BiH i "nastavlja svoje" od poljoprivrednog zemljišta do koncesija, pokušavajući sve to da zabrani Republici Srpskoj i spriječe je da odlučuje.

Licemjerna EU

"Licemjerna EU nama piše da BiH može dobiti kandidatski status onda kada se eliminira visoki predstavnik i kada suci Ustavnog suda BiH budu domaće suce, a sve rade na tome da se dovede neki navodni novi visoki predstavnik koji nema legitimitet. To doprinosi općem stanju neke loše percepcije o BiH", naveo je Dodik.

On je istaknuo da nema nikakvog smisla uvažavati Ustavni sud BiH koji ovako presuđuje, koji mijenja čak i svoje ranije donijete odluke.

Dodik je napomenuo i da u Ustavu piše da je fiskalni suverenitet isključivo na entitetima i da ga BiH nema, te istaknuo da prenošenje nadležnosti u ovoj oblasti jedna od najtežih nametnutih odluka za koju su, nažalost, suglasnost dali neki predstavnici Republike Srpske.

"Prenesena je nadležnost na indirektne poreze, pa sada imamo situaciju da nam gotovo u kontinuitetu kasne sa sredstvima, kao što su sada koristili u Federaciji BiH naših 12 milijuna KM šest mjeseci", rekao je Dodik.

BiH nema svoju imovinu

Govoreći o osnovu za tvrdnju da BiH nema svoju imovinu, Dodik je podsjetio da postoji pismo iz 1998. godine kada je OHR napisao da imovina po Ustavu pripada entitetima.

"Taj Ustavni sud, koji inače podržava svaku odluku OHR-a, sada to ignorira. BiH nema pravo na imovinu! Svih ovih 20 godina se pokušava da se provuče da BiH ima neku imovinu, što nije točno", naglasio je Dodik.

On je poručio da je davno pređena "crvena linija", ali narod treba da to vidi.

Kopirati
Drag cursor here to close