Reakcija

Dodik: Radim ono što Trump govori

Srpski član Predsjedništva BiH je istaknuo da Palmerovo svjedočenje pred Senatom nije istinito
Vijesti / Politika | 24. 10. 2019. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Matthew Palmer pred Senatom sigurno ne bi mogao izgovoriti čuvenu rečenicu, koju svjedoci pred američkim pravosuđem izgovaraju, a ona kaže - govorit ću istinu, samo istinu i ništa osim istine, a potom izgovoriti sve što je izgovorio'', rekao je Dodik Srni upitan da prokomentira svjedočenje Palmera pred američkim Senatom gdje je iznio stav da je "Milorad Dodik glavna prepreka koji blokira sve što bi dovelo do napretka".

Srpski član Predsjedništva BiH je istaknuo da Palmerovo svjedočenje pred Senatom nije istinito, jer da jeste on bi morao reći članovima Senata zbog čega SAD ili bilo tko drugi sa strane moraju vršiti pritisak da se formira vlast, kada je formiranje vlasti nakon demokratskih izbora uobičajena procedura u svakoj državi.

''Da je samo rekao istinu zbog čega BiH godinu nakon izbora nema vlast, ne vjerujem da bi mu itko u Senatu povjerovao da jedan čovjek, jedan narod, jedna Republika može biti prepreka bilo čemu, a najmanje napretku. Napredak Republike Srpske i BiH, koliko se napredak odnosi na Srpsku, u našem je interesu, a ne primarno u interesu SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile'', poručio je Dodik.

Ako Matthew Palmer ne želi čuti šta legalno izabrani predstavnici naroda u BiH govore, naglasio je Dodik, šteta što on ne sluša svog predsjednika, koji ne tako davno, reče da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom.

''Јa ne radim ništa više od ovoga što je rekao američki predsjednik Donald Trump'',  naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Inače, Dodik je pod sankcijama američkog Ministartstva financija od 2017. godine kada je označen kao osoba koja predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog sporazuma i to prije svega zbog separatističke retorike i prijetnji odcjepljenjem RS od BiH.

Zabranjeno mu je putovanje u SAD a američkim državljanima zabranjeno je da s njim posluju. Dodik je te sankcije opisivao kao "osvetu stare (Obamine) administracije" te pokrenuo lobiranje kako bi mu one bile ukinute pod predsjedništvom Donalda Trumpa čiju politiku opetovano javno hvali no to se nije dogodilo.

Umjesto toga Trumpova administracija na "crnu listu" uvrstila je i Dodikova bliskog stranačkog suradnika i nekadašnjeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikolu Špirića kojega je označila izravno povezanim s korupcijom.

Palmer je ranije najavio da će sankcije Dodiku ostati sve dok on ne promijeni svoje ponašanje.

Kopirati
Drag cursor here to close