Ide u Beograd

Dodik: Ovo stoljeće mora da bude stoljeće srpske integracije, dosta je velikosarajevskih koncepcija

Dodik je ponovio da ovo stoljeće mora da bude stoljeće srpske integracije, te da postoji osnova da se Srbija i Republika Srpska jednog dana ujedine u političko-teritorijalnu zajednicu.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2021. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će uskoro posjetiti Srbiju, gdje će se ponovo rehabilitirati priča u vezi sa izgradnjom energetskih objekata Srpske i Srbije na Drini i aerodromom u Trebinju, ''ma što u Sarajevu uradili o tom pitanju'', javlja RTRS.

Komentirajući izgradnju energetskih objekata Srpske i Srbije na Drini i osporavanja 23 bošnjačka izaslanika iz Sarajeva, Dodik je rekao da, ako se bude radilo po pravu, ništa neće biti sporno, te ocijenio da je za Sarajevo samo Srbija problem.

Dodik je rekao da su 23 bošnjačka izaslanika, koji Srbima nude građansku zemlju, potpisala zahtjev da se Srpskoj ospori ta investicija, a nije im smetalo kada je to Srpska prije pet godina počela raditi sa Nijemcima, navodi RTRS.

''Uskoro ću otići u Srbiju, gdje će se ponovo rehabilitirati ta priča u vezi sa energetikom i aerodromom u Trebinju, ma što ovi u Sarajevu uradili po tom pitanju. Dosta je više sa tim pokušajima da nam zagorčaju život. Unazad 25 godina samo se to nastoji uraditi'', izjavio je Dodik za Politiku.

On je naveo da je Srbija ojačala, a Republika Srpska vratila dostojanstvo, pa je teško očekivati da budu slabe.

Dodik je ponovio da ovo stoljeće mora da bude stoljeće srpske integracije, te da postoji osnova da se Srbija i Republika Srpska jednog dana ujedine u političko-teritorijalnu zajednicu.

''To je cilj koji moramo da imamo. Јa taj cilj iznosim javno, mnogi to ne smiju, ali se slažu sa njim'', rekao je Dodik.

On je ocijenio da su Bošnjaci "zarobljeni svojom idejom o Bosni, koju će nametnuti Srbima i Hrvatima, a prethodno će srušiti Dodika i srpati ga u zatvor".

''A čim se pojavi neki novi lider Srba, opet će biti osporavan i kriminaliziran. Pa što je tu razlika u odnosu na ono što su Turci radili? Dosta je više velikosarajevskih koncepcija'', ukazao je Dodik.

Komentirajući nervozu u Sarajevu zbog čestitki za Dan Republike Srpske, 9. sječnja, Dodik je rekao da se Vučić pokazao kao čovjek koji razumije Srpsku i brine o Srbima izvan Srbije, što Srpskoj daje mogućnost da zastupa sva pitanja koja su važna za nju.

''Mi to treba da cijenimo i poštujemo. Smatram da treba da idemo dalje, da sa Srbijom integrišemo školstvo, zdravstvo, promet, energetiku i sve ostalo'', naglasio je Dodik i dodao da je Srpska zahvalna Vučiću za podršku Srpskoj na političkom i ekonomskom planu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close