Ponavljanje

Dodik otkrio cilj

Milorad Dodik je pojasnio kako su Srbi, pa i Hrvati u BiH, od rata na ovamo promijenili svoj pristup.
Vijesti / Politika | 18. 03. 2021. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS kako njegov politički cilj nije da podržava neodržive političke konstrukcije kao što je BiH i istaknuo da je siguran kako je moguća neovisna Republika Srpska.

Dodik je naglasio kako je za Republiku Srpsku i njega kao izabranog predstavnika srpskog naroda u BiH prihvatljivo samo slovo izvornog Daytonskog sporazuma, odnosno ono što je napisano u Ustavu.

U Sarajevu imaju pravo misliti šta hoće

"To su tri ministarstva BiH, Vijeće ministara.... Nema suda, tužiteljstva, vojske, SIPA-e... Ja bih volio da je to moguće, ali zašto bih se ja borio za `njihovu` BiH? Moja međunarodna politička obveza jeste da poštujem BiH definiranu Daytonom i ja to radim. Ono što imamo izvan Daytona, ne poštujem i neću nikada", rekao je Dodik.

Naveo je kako se Republika Srpska ne bori ni protiv čega, već samo radi svoje poslove.

"I nama će neovisna Srpska, ovako, pasti u ruke. Siguran sam u to, a oni u Sarajevu imaju pravo misliti šta hoće. Ne vidim način na koji mogu da nas zadrže u BiH. Nema te prisile i načina na koji to mogu da urade", naglasio je Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pojasnio je kako su Srbi, pa i Hrvati u BiH, od rata na ovamo promijenili svoj pristup.

"Srbi koji su formirali neovisnu državu Republiku Srpsku su prihvatili u Daytonu da svoju neovisnost ugrade u neku složenu BiH, a onda su shvatili da postoje oni koji i tu Srpsku hoće da unište. Dakle, nitko ovdje nema nijedan razlog da potiskuje svoje stavove i zato ja o svemu tome otvoreno pričam, misleći da je izgubljena priča o daytonskoj BiH. Ona nije nikada napravljena, nije moguća i ja sam protiv nje. Ja bih je poštovao i vratio se na tu priču, koja je definirana Ustavom, ali ne mogu oni", rekao je Dodik.

Visoki predstavnici

Naveo je kako njegov politički cilj nije da podržava neodržive političke konstrukcije, kao što je BiH.

"Ja jesam član Predsjedništva, ali to ne znači da je moja politička ideja samo to da BiH, takva kakvu je pravi visoki predstavnik, bude održiva", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako bi se borio za BiH da je ona onakva kakvu ju je napravio Dayton, ali pošto nije, to ne želi.

"Imamo izopačenu situaciju u kojoj je međunarodni faktor blefirao sve vrijeme. I sam Carlos Westendorp rekao je da je donošenje bonnskih ovlasti protivno Daytonskom sporazumu", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko u svemu što radi samo nastoji ispuniti želje političkim Bošnjacima, napravio je štetu Srbima, a u značajnom dijelu i Hrvatima.

"To je čovjek koji nije objektivan, koji nije došao u skladu s Aneksom 10 Daytonskog sporazuma i koji je nastavio manipulirati na valu onoga čime je manipulirala međunarodna zajednica sve vrijeme", naglasio je Dodik.

Rekao je kako je, usprkos raznim negodovanjima opozicije u Srpskoj, posljednje zaključke Narodne skupštine o odlasku OHR-a i visokog predstavnika iz BiH, bilo važno usvojiti.

Poziv na rat

"Poslije njih nigdje nema priče o tome da dolazi novi visoki predstavnik jer se izučava što znače zaključci Narodne skupštine, i ja to znam. Dakle, veoma je bilo smisleno i hrabro u proteklom vremenu donositi zaključke u vezi sa pozicijom međunarodne zajednice i visokog predstavnika u kontekstu Daytonskog sporazuma. To je bilo neophodno, jer ćemo sigurno jednog dana morati pisati bilans u kome ćemo se pozivati na spomenute zaključke koje nisu htjeli da uvaže", objasnio je Dodik.

Odbacio je, kako prenosi Srna, shvaćanja političkog Sarajeva da su njegove izjave o neodrživosti BiH i potrebi mirnog razlaza u BiH - poziv na rat.

Dodik je na tom planu rekao da sve češće strani politički faktori na sjednicama Predsjedništva govore da je očigledno da BiH ne može funkcionirati, te pitaju zašto se mirno ne raziđete.

"A, kada ja to kažem, onda se ovdje pokušava praviti priča o ratovanju. Kakvo ratovanje? Srpska nema namjeru ratovati, ali ima itekako namjeru da izgradi svoj politički subjektivitet, što god to značilo, pa taman bila jednog dana i neovisna država! Tu namjeru imamo", poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close