I građanskom uređenju

Dodik opet - ništa od BiH

''Opsežna operacija međunarodnog faktora nije uspjela BiH učiniti državom niti dugoročno održivom, a to mogu jedino snage unutar BiH kako predviđa Daytonski sporazum'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 31. 08. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da BiH gubi kapacitet za održivost kao zemlja i da je sasvim razumno i potrebno razgovarati o disoluciji na miran i održiv način.

Dodik je na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu rekao da bi volio da ima neko da ga demantira kad je to u pitanju.

Građansko uređenje i unitarnost

''Opsežna operacija međunarodnog faktora nije uspjela BiH učiniti državom niti dugoročno održivom, a to mogu jedino snage unutar BiH kako predviđa Daytonski sporazum'', rekao je Dodik.

Istaknuo je da se kroz koncept navodnog građanskog uređenja BiH nastoji ukinuti entitetsko glasovanje u institucijama BiH, što bi značilo preglasavanje i eliminaciju i Srba i Hrvata u BiH.

''Predstavnici EU i SAD-a stalno inzistiraju na funkcionalnosti BiH računajući da je to primamljivo i da može proći kao okvir koji bi na kraju doveo do unitarnosti'', smatra Dodik.

Podcrtao je da to ne može proći i da on ne vjeruje u njihove iskrene zahtjeve te vrste.

''Vjerujemo da možemo s ljudima iz bošnjačkog i hrvatskog naroda dogovoriti da BiH bude jednako pristupačna i jednak okvir za sve'', kazao je Dodik.

Dva naroda nezadovoljna

Po njegovim riječima, evidentno je da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna stanjem, prvenstveno hrvatski zbog stalnog preglasavanja i srpski koji ne prihvata da im neki neimenovani stranac dolazi ovdje i nameće zakone.

''Tražimo da sve što je urađeno nametanjem zakona od visokog predstavnika bude redefinirano tako što ćemo o tome razgovarati i dogovarati neki novi okvir'', poručio je Dodik.

Smatra da u BiH ne postoji legalno izabrani visoki predstavnik, već samo predstavnik Njemačke i grupe zemalja koja stoji iza toga.

''Da bi bio legalan moraju ga imenovati potpisnice Aneksa 10 Daytonskog sporazuma i mora ga potvrditi Vijeće sigurnosti UN-a'', kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close