Desant na Drvar

Dodik okupio načelnike: HDZ provocira Srbe

Na sastanku je zaključeno da je potrebno pristupiti žurnoj izmjeni ustava kantona, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba…
Vijesti / Politika | 21. 08. 2019. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Protiv smo održavanja bilo kakvog okupljanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-sigurnosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata'', rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je razgovarao danas u Banja Luci s načelnicima općina Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u općinama u Federaciji BiH, najavi Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno o obilježavanju 24 godine od oslobođenja ovih općina kao i namjeri da se u Medenom Polјu, u općini Bosanski Petrovac, smjeste migranti.

Na sastanku je, kako je priopćeno iz Dodikova Ureda, konstatirano da je položaj Srba u ovim općinama težak i u mnogim segmentima diskriminirajući, te da je teška situacija uvjetovana činjenicom da je na prostoru Federacije BiH po popisu iz 1991. godine bilo 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,60 posto od predratnog broja srpskog stanovništva.

Dodik je naglasio da su Srbi u Federaciji BiH, u općinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast,  ignorirani od viših kantonalnih i federalnih vlasti.

Kontra-okupljanje

Na sastanku je zaključeno da je potrebno pristupiti žurnoj izmjeni ustava kantona, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim kantonima. Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja. Srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u Federaciji BiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je općina Glamoč.

Dodik smatra da je najava obilježavanja Kantonalnog odbora HDZ Livno nepotrebna provokacija protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

Zajednički je donesena odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih općina organizirati okupljanje u znak prosvjeda i onemogućavanja održavanja tog događaja. Također, Republika Srpska će svečanom znanstveno-povijesnom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13. rujna obilježiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Protiv migranata

Dodik je rekao da Republika Srpska ne prihvaća da se na prostoru općine Bosanski Petrovac, u mjestima koja pripadaju Srbima, prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti, te je još jednom pozvao Srbe, ministre u tehničkom mandatu Vijeća ministara, da ne glasuju za otvaranje takvog centra u Medenom Polјu, u općini Bosanski Petrovac.

Pola milijuna KM pomoći

Na sastanku kojem su nazočili i premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić donesena je odluka da Vlada Republike Srpske podrži razvojne i infrastrukturne projekte u ovim općinama, u ukupnom iznosu od 500 tisuća konvertibilnih maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close