Ikona Svetog Nikole

Dodik objasnio pod kojim uvjetom vraća ikonu Ukrajini

On je rekao da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor traže li ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci vezi s njom.
Vijesti / Politika | 14. 01. 2021. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je kako je situacija u pravosuđu BiH katastrofalna i da bi pojedinci bili zadovoljni kada bi nekoliko dužnosnika iz entiteta Republika Srpska bilo osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.

“Primjer za to je ikona u vezi s kojom se neprekidno vodi cijela haranga, iako je ne potražuje Ukrajina. Postoji izjava iz Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je nadležna za suradnju s Interpolom, da Interpol nema podataka o potraživanju ikone. Međutim, nekima uopće ovo nije važno, i ostali su nijemi na priču kada je Fahrudin Radončić rekao da je veleposlanik BiH u Pakistanu izdao više od 3.000 lažnih viza kaki bi ljudi mogli ući u BiH, a među njima je bilo i sigurnosno opasnih”, kazao je Dodik, konstatirajući da je “taj podataka svima bio nevažan”.

On je rekao da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor traže li ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci vezi s njom.

“Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatit ću da je predamo. Međutim, ovdje je samo važno da budem napadnut, isto kao i Dragan Čović /lider HDZ-a/ i njegovi suradnici. Sve to dovoljno govori o pravosuđu u BiH”, konstatirao je Dodik.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranom teritoriju Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu tijekom sastanka održanog 14. prosinca u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, veleposlanstvo Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je, 23. prosinca, vratila veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu, a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine 18. prosinca je formiralo predmet, kako bi izvršilo provjere „u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu“, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close