Pravdanje

Dodik o sastanku u Sarajevu: Komšić i Džaferović su bili marginalne karikature

Za kritike opozicije je istaknuo da su besmislene i promašene, "jer je u Sarajevo išao kako bi pokušao razgovarati o aroganciji i ignoranciji koja prema Republici Srpskoj tamo postoji".
Vijesti / Politika | 28. 08. 2021. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u Sarajevo, na sastanak s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, išao kako bi iznio stavove Republike Srpske.

Za kritike opozicije je istaknuo da su besmislene i promašene, "jer je u Sarajevo išao kako bi pokušao razgovarati o aroganciji i ignoranciji koja prema Republici Srpskoj tamo postoji".

''U Sarajevu postoji jedna arogancija i ignorancija prema nama i to je definitivno jasno. Moj pokušaj da kažem da moramo da razgovaramo o tome, vidjeli ste na samoj konferenciji za tisak, a vidim da to potvrđuju i neke od vođa od opozicije koji kažu da nam ne trebaju novi dogovori. U uvjetima kad imate potpuno oskrnavljen Dejtonski sporazum, dakle promijenjen je Ustav BiH i oni kažu da nam ne treba novi dogovor znači da pristaju da im se to nameće i da ne žele da prekinu tu nit i da pokušaju nešto da urade i neku drugu poziciju da uspostave'', rekao je Dodik za ATV.

Dodao je da misli da "treba ostati pri kursu koji smo utvrdili".

''A to je da jasno iznosimo svoje stavove i da ti stavovi budu potpuno jasni drugoj strani i jasni našem narodu. Mislim da je svatko jučer mogao da vidi da sam snažno branio našu poziciju. Čuo sam da netko iz opozicije kaže da se svađam, a ja sam samo iznio naš stav da ne postoji visoki predstavnik u BiH i da mi je žao što je Turska kao zemlja, koja je članica PIC-a, pristala da se na ovaj način sve to dovede u jedno veliko pitanje. I naravno da sam iznio stav da smo protiv nametanja bilo kakvog zakonskog rješenja. Njima su primarni prigovori, a nikako da kažu nešto kvalitetno'', kazao je Dodik.

Govoreći o sastanku s Erdoganom, Dodik je rekao da smatra kako je on jedan veliki lider, državnik, važne i velike zemlje.

''Čovjek koji sa te pozicije ima uravnoteženiji i objektivniji pristup, mada nikada ne treba smetnuti s uma da, u političkom smislu, u krajnjoj nekoj instanci on će uvijek podržati Bošnjake. Zato i jeste naša uloga da s njim gradimo odnose razumijevanja u kojima se može osigurati da se preko njega mogu relaksirati sama situacija i ovdje. To je bio jedan od razloga zašto sam i odlučio da na taj način razgovaramo jer je bila tema unutrašnje prilike'', rekao je Dodik.

Naglasio je da se Erdogan veoma zanimao o odnosima unutar BiH i mogućim izlazima iz problema. Dodik smatra da je predsjednik Turske svjestan podijeljenosti u BiH.

''Mislim da je on duboko svjestan podijeljenosti u Bosni i Hercegovini, nejake pozicije Komšića, neke periferne uloge Džaferovića u svemu tome i da pored njega jedini koji može da u ime svoje države odlučuje možda sam bio ja koji isto tako mogu da dam neke zaključke, ovo sve ostalo bila je karikatura od strane Komšića i Džaferovića, floskule koje idu za tim da samo pokažu neku svoju pozu i ništa drugo'', naglasio je Dodik.

Istakmio je da smatra da je bilo važno da se ode u Sarajevo.

''Mislim da smo ovako pokazali na koji ćemo način djelovati. Meni je primarno da održim suglasnost i zajedništvo i jedinstvo političkog djelovanja u Republici Srpskoj, mada moram da kažem da ponekad malo osjećam da to zajedništvo i jedinstvo opterećuje ove iz opozicije, jer vidim da svaki put nešto reagiraju što je besmisleno, što je promašeno. Od onoga da sam bio na sjednici, pa kad se pokazalo da nisam, a dali su sve najtvrđe ocjene, onda nisu ni rekli: "Eto, izvinjavamo se". Mislim da njih kreira ono što radi BN'', rekao je.

''Ovdje nije medij u pitanju, ovdje je u pitanju centar neformalne moći u kome je vlasnik zamislio da je on taj koji može da modelira političku scenu i nažalost neki lideri političkih partija su prihvatili da budu podređeni, jer savršeno dobro znamo da se neka priopćenja napišu u BN-u, a onda se stave u usta ili kao priopćenja onih koji se potpisuju i to je nešto što je izvan digniteta. Politika je daleko ozbiljnija stvar nego što je to dnevna zabava BN ili nečega sličnog, u tom pogledu mislim da treba ostati pri kursu koji smo utvrdili, a to je da jasno iznosimo svoje stavove i da ti stavovi budu potpuno jasni drugoj strani i jasni našem narodu'', kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close