Individualni čin

Dodik o Alkalaju: “Njegovi nalogodavci rade protiv BiH i tu nema lijeka”

Dodik je podsjetio da je istup Alkalaja bio “isključivo individualni čin”.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2021. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska mora biti dostojanstvena, odlučna i nepokolebljiva, istaknuo je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirajući na istup Svena Alkalaja, veleposlanika i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama.

''Na razini Bosne i Hercegovine u skladu s Poslovnikom Predsjedništva ne može se iznositi politički stav, pa ni članova Predsjedništva, a pogotovo predstavnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ako to nije usuglašeno'', tvrdi Dodik.

Dodik je podsjetio da je istup Alkalaja bio “isključivo individualni čin”.

Naredbe nalogodavaca

“Alkalaj izvršava naredbe svojih nalogodavaca. To nisu službeni stavovi Bosne i Hercegovine, ali su se čuli na sjednici Vijeća sigurnosti. Postavlja se pitanje što uraditi? Trebamo nastaviti s našom politikom odlučnog branjenja Republike Srpske, suprotstavljanje takvim tendencijama. A oni koji to rade, najbolje rade protiv BiH, i tu nema lijeka. Radi se o onima koji promoviraju mržnju, pričaju jedno rade drugo, promoviraju umjesto pomirenja političke sukobe”, naveo je Dodik za RTRS.

Dodik je poručio da “srpski i hrvatski narod imaju gotovo identičan pogled na BiH”.

“Imate problem s Bošnjacima koji hoće daleko više od svega. Sve što čine, čine da bi zauzeli pozicije za predstojeće izbore. Mislim da nisu ni oni problem, koliko njihovi sponzori, Amerika i EU, koji su spremni zbog jedne izjave predstavnika srpskog ili hrvatskog naroda uvoditi sankcije, a s druge strane kršenje svih principa, smatraju da treba tako”, zaključio je Dodik.

Reakcija Vučića

Alkalaj se obratio iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik to želio spriječiti jer “Predsjedništvo nije postiglo suglasnost u vezi s prijedlogom njegovog izlaganja”.

Nakon obraćanje Alkalaja reagirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao kako on nije službeni predstavnik BiH i da on ne predstavlja Srbe u ovoj državi., prenosi Dnevnik.ba

Sven Alkalaj je kritizirao vlasti u Srbiji na pružanju zaštite osuđenom ratnom zločincu Đukiću.

“Slučaja generala Đukić je od vitalne važnosti na pokazivanju suradnje BiH s pravosudnim organima u susjedstvu. Nakon što je Đukić osuđen za ratne zločine on je pobjegao u Srbiju. To je nanijelo štetu odnosima. On se mora vratiti da bi se suoči sa svojim zločinima”, zaključio je Alkalaj.

Kopirati
Drag cursor here to close