Nepoštivanje Daytona

Dodik: Amerika dopušta visokom predstavniku da vrši nasilje nad BIH već 20 godina

''Ako netko nije poštovao Daytonski sporazum, onda ga nije poštovala Amerika jer ga je razgradila, dala podršku Visokom predstavniku i njegovom nasilju koje je vršio u kontinuitetu dvadeset godina'', rekao je Dodik,
Vijesti / Politika | 28. 03. 2018. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moja politika nije separacija i ne poduzimamo nikakve mjere vezano za separaciju. Amerikanci rade na bazi lažnih izvještaja koje sami sebi kreiraju i na bazi nekih budućih ciljeva koje žele postići'',, izjavio je u Pressingu na N1 Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

Već godinu dana i dva mjeseca nalazite se na američkoj Crnoj listi. Najavljivali ste da će ambasadorica Cormack napustiti BiH, a da ćete biti skinuti sa navedne liste. U izvještaju američkog Kongresa proglašeni ste separatistom i za glavnog ruskog igrača u BiH?

"Moja politika nije separatistička, poštujem Ustav i Daytonski sporazum. Ako netko nije poštovao Daytonski sporazum, onda ga nije poštovala Amerika jer ga je razgradila, dala podršku Visokom predstavniku i njegovom nasilju koje je vršio u kontinuitetu dvadeset godina. U ranijem periodu sam proglašavan američkim čovjek, sada me trpaju da sam ruski čovjek. Ja sam čovjek srpskog naroda i pripadam Republici Srpskoj i pokušavam da vodim politike od najvećeg interesa za Republiku Srpsku i srpski narod. U tom pogledu pokušavam da izgradim savezništvo sa svima", rekao je Dodik.

Komentirajući američku crnu listu na kojoj se nalazi, Dodik je kazao da nema niti jedan problem s tim.

"Moram reći da mi se to svidjelo. Ja je ne doživljavam kao crnu. To je izmišljena priča o kršenju Daytona. Neka nađu jednu stvar gdje kršim Daytonski sporazum", izjavio je Dodik.

''Kada smo naivno vjerovali u dobronamjernu Međunarodnu zajednicu i bili spremni da radimo na Daytonskom sporazumu, uvijek smo shvatali da nas smatraju niže vrijednima i da je svaki navodni kompromis uvijek osnova za neko novo uzimanje i poniženje Srba. Tako je i na Kosovu'', izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Pressingu.

Nedavno je Milorad Dodik od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića zatražio da u pregovorima o statusu Kosova, Srbija uključi i Republiku Srpsku. Čini se da vas srbijanski dužnosnici nisu poslušali?

"Očigledno da Kosovo nije riješeno pitanje i ponovo je na dnevnom redu. To je najvažnije državno pitanje države Srbije. U nacionalnom smislu to je pitanje svih nas Srba gdje god živjeli. Naša tradicija i emocije su vezane za Kosovo. Mi smo zainteresirani kroz taj oblik, bez obzira jesmo li političari ili ne, zato što se uvijek događa u i oko Kosova. Vidljivo je da je Srbija kroz Bruxelleski sporazum imala povjerenja u Međunarodnu zajednicu, ali je vidljivo da je to bilo loša stvar imajući u vidu da je Bruxelles uvijek podržavao Albance i pritiskao Srbe da rješavaju te probleme. To je nešto što imamo i mi iskustva ovdje sa strancima", odgovorio je Dodik u Pressingu na N1.

Kako vidite povezivanje statusa Kosova i Republike Srpske, kada je jasan američki i europski stav da je RS dio međunarodno priznate i suverene države BiH?

"Ja to ne sporim. U svakom slučaju nova konstalacija odnosa u kojem je intervencionizam međunarodnog faktora veoma prisutan na Kosovu i u BiH i niz drugih povijesnih stečenih okolnosti mogu po situacionom okviru identificiraju Kosovo i BiH. Mi Srbi vidimo da su na Kosovu međunarodna zajednica i Amerika uvijek u funkciji interesa Šiptara i Albanaca, a u BiH je identična situacija sa RS. Nas ovdje pokušavaju degradirati i da nam otmu nadležnosti. Tu vidimo dvolično ponašanje Međunarodne zajednice. Naravno da Amerika može imati svoj stav, ali je važno da i mi imamo svoj stav. Mi moramo poštovati naše nacionalne interese i naše političke interese, kao što to Amerika pokušava obraniti svoje interese u svijetu", rekao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio kako bi volio da interesi RS nisu sukobljeni sa američkim, ali da očigledno jesu.

"Oni zagovaraju Zapad, samostalnu državu Kosovo i ne oklijevaju da to kažu. A nama ovdje i onu autonomiju koju smo dobili kroz Daytonski sporazum pokušavaju da razgrade uz razne tvrdnje da mi trebamo praviti neki integracijski sustav. Srbi ne mogu pristati na još jednu istorijsku zabludu. Naša istorijska politička zabluda je bila Jugoslavija, i jedna i druga. BiH nas neodoljivo podsjeća na Jugoslaviju, i uvijek je apstraktno pitanje kako može uspjeti mala Jugoslavija, ako nije velika, prisutno i kod nas", kazao je gost Pressinga.

Dodik je istaknuo da je RS usmjerena ka poštivanju Daytonskog sporazuma.

"Naš odnos prema BiH ćemo zadržati i kreirati u okvirima poštivanja slova Daytonsko sporazuma. Visoki predstavnici i međunarodna zajednica predvođeni Amerikom su kršili Daytonski sporazum na arogantan i ciničan način prema nama Srbima, otimali su nam nadležnosti i prenosili to na Sarajevo. Ali to vrijeme je prošlo i to više ne može proći bez obzira na snagu Amerike i Europe. U BiH je moguće održati Bosnu samo na bazi unutrašnjeg konsenzusa i našeg unutrašnjeg dijaloga, a ne na bazi manipulativnog konsenzusa koje je sve vrijeme propagirala Amerika i nametala zajedno sa Zapadnom Europom", istakao je Milorad Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close