Dodik

SIPA neće smjeti ulaziti na područje Republike Srpske

"Ovde gdje sjedimo u ovoj zgradi, sjedištu Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu, dakle RS. Naravno, ovdje ću obavljati sve svoje osnovne poslove", naveo je Dodik.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2018. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SIPA za početak neće moći ići na teritoriju Republike Srpske, jer u Ustavu piše da oružane snage iz jednog entiteta ili s razine BiH ne mogu ući na prostor drugog entiteta bez suglasnosti Vlade tog entiteta. Ukoliko se to dogodi, naravno da ćemo imati naše reakcije i bit će brze'', rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodao je kako će reakcije biti ''ne da prave nered, već da uspostave red''.

Dodik je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije rekao da po Ustavu ako Narodna skupština RS odbije odluku koju su preglasavanjem donijela ostala dva člana Predsjedništva BiH, ta odluka se smatra nevažećom.

''Krajnji autoritet za odluke na razini BiH nije Predsjedništvo nego ukoliko dođe do preglasavanja to je za nas Narodna skupština, a ja se neću libiti toga'', rekao je Dodik.

Dodao je kako nije čovjek koji bi pravio zlo bilo kome, ali je ''radikalan i rigorozan ako osjeti da netko želi poniziti njegov narod i republiku iz koje dolazi''.

''Želim reći kako ovo nije moj željeni posao i nisam ja baš osobno nešto posebno sretan u tom pogledu. Ali sam isto tako prihvatio odgovornosti, jer nekako su me vrijeme i politički procesi doveli u poziciju da prihvatim kandidaturu i da pokažem da Republika Srpska mora biti uvažavana i ne može biti zaobiđena'', rekao je Dodik.

Ocijenio je kako je BiH ''neuspješni eksperiment'', zato što je, kako je rekao, ''visoki predstavnik 540 puta donio odluke kojima je modelirao politički sustav, derogirao Ustav i činio međunarodni kriminal''.

Nakon izbora za člana Predsjedništva, Milorad Dodid, rekao je za RTS da će mu ured biti u Republici Srpskoj, odnosno Istočnom Sarajevu i da ne vidi razloga da radi u Predsjedništvu BiH ukoliko ono nema puni suverenitet.

"Ovde gdje sjedimo u ovoj zgradi, sjedištu Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu, dakle RS. Naravno, ovdje ću obavljati sve svoje osnovne poslove", naveo je Dodik.

Prvi dogovor poslije zakletve članova Predsjedništva BiH je postignut - prvi predsjedavajući bit će Milorad Dodik, koji je izjavio da se, za razliku od ostala dva člana Predsjedništva, protivi ideji da BiH bude članica NATO već se zalaže da očuva vojnu neutralnost.
 
Srpski član Predsjedništva misli da za Visokog predstavnika više nema mjesta u BiH.
 
Video: Dodik za RTS: Nisam ikebana i neću da pokrivam loša rešenja

Upitan može li računati na pomoć svojih kolega kada je riječ o tome, Dodik ističe da ne želi biti pokriće za loša rješenja.

"Ja ne vidim razloga da radim u Predsjedništvu BiH ukoliko ono nema puni suverenitet. Ja nisam ikebana i ne želim biti pokriće za loša rješenja koja su oni dali, prije svega Paddy Ashdown i Wolfgang Petrich", prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close