Hoće, neće

Dodik: Nećemo u NATO; NATO: Nitko vas ne tjera

''Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovdje uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak'', rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.
Vijesti / Politika | 18. 10. 2017. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da, nakon usvajanja rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta, očekuje od svih predstavnika RS-a u bh. institucijama da prestanu bilo kakve aktivnosti u pogledu približavanja BiH NATO savezu.

''Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovdje uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak'', rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Kaže kako je dio scenarija da se ne sudjeluje u radu Narodne skupštine i to da opozicija pobjegne od glasovanja o rezoluciji o vojnoj neutralnosti.

''Rad NSRS se mjeri po tome imate li većinu, a većina postoji. To što je netko sam sebe isključio ili nije došao na sjednicu, ne znači da je Skupština krnja. Ovo je parlament u punom kapacitetu'', rekao je Dodik.

S druge strane, Sjevernoatlantski savez (NATO) ne tjera nikoga da se pridruži Savezu.

Odgovoreno je medijima iz NATO stožera u Sarajevu na upit o usvajanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini RS.

''Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da se pridruži Savezu. To je suverena odluka suverenih država'', poručuju iz NATO stožera.

Kažu da na zahtjev vlasti BiH, NATO stožer Sarajevo podržava reformu obrane otkada je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njezinim nastojanjima u kontekstu reforme obrane i Partnerstva za mir.

''Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi ovih pitanja. NATO će nastaviti raditi s institucijama BiH pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija'', navodi se u odgovoru.

Kopirati
Drag cursor here to close