''Ali ne idem praviti podjele''

Dodik s Vučićem: ''Ne isključujem mogućnost da RS bude nezavisna''

''Ne isključujem mogućnost da Republika Srpska, kao posljedica neuspjeha ustavne BiH, bude nezavisna", naveo je Dodik.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2018. u 23:47 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prije nego sa novim članovima Predsjedništva BiH i da su razgovarali o implementaciji izbornih rezultata, o fomiranju organa.

"To je normalno, čuli smo se desetak puta telefonom u međuvremenu, mi imamo dobru komunikaciju i želimo poboljšati odnose", rekao je Dodik za RTS.

Dodik je napomenuo da je nepotrebna izjava novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o tome da bi on priznao Kosovo, što nije korektno, jer je Vučić čestitao svim članovima Predsjedništva, a on je uzvratio na taj način.

On je dodao da BiH ne priznaje Kosovo zato što to ne čini Republika Srpska, te da će RS tom pitanju pratiti Srbiju.

Dodik je rekao da voli Srbiju i da putuje sa njenom putovnicom.

Nema degradiranja Srpske

Naglasio je i da ne ide u Predsjedništvo BiH praviti dodatne podjele, ali da neće dopustiti da se degradira Republika Srpska.

Na pitanje zašto mu je važno da bude srpski član Predsjedništva BiH, on je rekao da njemu ne predstavlja važnost, ali da je politički važno za poziciju Republike Srpske, jer su u protekle četiri godine srpski kadrovi iz Sarajeva vodili politiku slabljenja RS.

"Mi nemamo više luksuza da bilo kakav avanturizam dozvolimo sebi, zato je neophodno da struktura Srba u zajedničkim institucijama bude jedinstvena", dodao je Dodik.

On je ponovio da je BiH složena zemlja, da nema svoj identitet bez dva entiteta i tri naroda, te da je sasvim logično da on vodi politiku Republike Srpske i da će tražiti da na sjednicama Predsjedništva BiH bude istaknuta zastava RS.

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da to nije minimalna stvar i nije simboličkog karaktera.

"Ukoliko pristanete da se sav identitet Republike Srpke svede na to da se samo upražnjava u Banja Luci, onda dobijete priču da 9. siječanj nije Dan Republike, pa su nam osporili grb, himnu `Bože pravde`, urušavaju nam identitet gdje god stignu", dodao je on.

Dodik je naveo da će u njegovom timu za provođenje takve politike biti mnogo mladih ljudi, kao i Emir Kusturica, koji, kako je rekao, sa svojim iskustvom i poznavanjem lokalnog mentaliteta može mnogo pomoći, a bit će mu potrebni i savjetnici za oblast obrane i vanjske politike.

"Ne želimo ništa drugo osim onoga što nama pripada i vodit ćemo računa o nacionalnim interesima", poručio je Dodik.

Cormack je veliki promašaj vanjske politike

Naveo je da je stara američka administracija uvela njemu sankcije, kao i da je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack ozbiljan promašaj vanjske politike te zemlje i da nije zaslužila da predstavlja tako veliku i moćnu zemlju.

Dodik je istaknuo da su za njega velika čast sastanci sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koji su dobri i otvoreni, te izrazio nadu da će imati više prilike da sastajati se sa njim na novoj dužnosti srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da je njegova platforma Ustav i Daytonski sporazum, da ne produbljuje sukobe u BiH, mir, da se odluke donose u okviru organa, a ne da to radi visoki predstavnik i suci ustavnog suda, da se američki i britanski veleposlanici  ne miješaju u upravljanje BiH.

Neuspješna ustavna BiH = Nezavisna RS

"Republika Srpska je meni prije svega i pokušat ću praviti neku moguću BiH. A nemoguća BiH, kakva jeste, napravljena je kao monstrum od visokih predstavnika koji su kršili međunarodna prava. Ne isključujem mogućnost da Republika Srpska, kao posljedica neuspjeha ustavne BiH, bude nezavisna", naveo je Dodik.

Govoreći o novoizabranim članovima Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, Dodik je rekao da je on za Ustav, a da su oni za izvanustavne teme.

On je kazao da je Džaferović bio šef CJB u Zenici tijekom rata do 1995. godine, te kazao da je u njegovoj zoni odgovornosti djelovao je tzv. odred "El mudžahedin", koji je vršio stravične zločine nad Srbima.

"Nije za to nikada odgovarao, zato što je ta BiH takva. Ni Naser Orić nije odgovarao, a prije dva dana smo vidjeli da se u UN nalaze podaci još od 1993. godine da je ubijeno 1.000 Srba, a onda su to neki Amerikanci sklonili i rekli to će promijeniti kontekst krivice, jer onda ne bi mogli govoriti da su Srbi krivi", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da u slučaju da je umjesto njega na izborima pobijedio Mladen Ivanić, u Predsjedništvu bi bila tri predstavnika Bošnjaka, te ocijenio da će mnoge stvari koje se u BiH trebaju uspostaviti kao organi vlasti morati čekati.

On je rekao da Džaferović i Komšić ne mogu njega preglasati.

"Moj odgovor je vitalni nacionalni interes i Narodna skupština Republike Srpske, koja definitivno odlučuje", istaknuo je Dodik i dodao da Predsjedništvo BiH nije vrhovni organ, već su to parlamenti entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close