Izmjene zakona

Dodik najavio zatvor za neposluh

Dodik je naglasio da su pred BiH brojni zadaci među kojima je implementacija izbornih rezultata kako bi se mogao jačati suverenitet BiH…
Vijesti / Politika | 15. 01. 2019. u 14:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sjevernoatlantski savez (NATO) nije neutralna organizacija, jer se stavio na stranu neprijatelja srpskog naroda'', kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik uoči božićnog prijema kojeg je organizirao u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Odlazak stranih sudaca

Dodik je naglasio da su pred BiH brojni zadaci među kojima je implementacija izbornih rezultata kako bi se mogao jačati suverenitet BiH što podrazumijeva odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda te visokog predstavnika BiH, a tu je još i put BiH k Europskoj uniji.

''Pitanje približavanja BiH EU ne treba se vezati za pitanje NATO-a. Postoji rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i ja ću je poštovati. Stav o NATO-u je isključivo vezan za činjenicu da je NATO nas bombardirao, nanio je ozbiljne štete srpskom narodu te je usmjeren na razgradnju Republike Srpske u političkom smislu'', naveo je Dodik.

Zbog toga, tvrdi on, nije moguće da prihvate da budu dio tog saveza jer bi to značilo potpunu razgradnju RS-a, a to nije ono što je Dodikova želja već je, kaže, njegova želja da taj bh. entitet jača i bude stabilan.

Povratak okviru i kazne

''Nismo protiv toga da RS bude u okviru BiH, ali se moramo vratiti na okvire izvornog Daytonskog mirovnog sporazuma jer samo tako može egzistirati. BiH koju su gradili visoki predstavnici je neuspješna i neodrživa'', smatra on.

Najavio je da će Narodna skupština RS-a na prvom zasjedanju donijeti izmjene zakonskih rješenja koja će podrazumijevati da će se zatvorskom kaznom od tri do deset godina kažnjavati osobe koje prekrše odluke tog entitetskog zakonodavnog tijela zakon u institucijama BiH.

Ponovio je da SNSD-u nije samo i isključivo stalo do formiranja Vijeća ministara BiH, ali spremni su prihvatiti odgovornost, no Dodik je ustvrdio da su ga Bošnjaci ''izigrali'' jer je imenovan Denis Zvizdić u Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali se onda SDA povukla iz imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH.

O Srebrenici i Drini

Osvrnuo se na pitanje genocida počinjenog u Srebrenici, odbacujući nalaze Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je utvrdio da se u tom bh. gradu dogodio najstrašniji zločin, dodajući da Vlada RS-a predano radi na formiranju međunarodne komisije za Srebrenicu.

Govoreći o pismu Hrvatskoj kojim će se zatražiti zaštita državne bh. imovine, Dodik je kazao da unutar Predsjedništva BiH postoji konsenzus o tom pitanju, a ukoliko se to pitanje ne riješi, spreman je uvesti reciprocitet.

Potvrdio je neće biti potrebna suglasnost državnih organa kada je u pitanju gradnja hidroelektrana na Drini jer kaže da je to na prostoru Republike Srpske, navodeći da sve što su iz RS-a od BiH tražili kada je u pitanju razvoj RS-a to nije podržano.

''Tako je bilo za hidroelektrane na Drini koje smo htjeli graditi s talijanskim partnerom, kao i za pitanje izgradnje plinovoda koji je trebao ići iz Srbije. No to ćemo ponovo tražiti i to će biti ključna točka našeg odnosa prema BiH, ali i boravka u BiH jer ne mislimo da trebamo biti na mjestu koje nas sprječava na bilo što'', stav je Dodika.

Traži pitanja za Putina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovat će ovog tjedna u službenu posjetu Srbiji, a Dodik je ocijenio da je to vrlo važno za srpski narod i cijelu regiju, a najavio je i da će se osobno susresti s Putinom te je pozvao druga dva člana Predsjedništva da kažu imaju li kakve sugestije o čemu bi sve trebao razgovarati s Putinom.

Kopirati
Drag cursor here to close