Novac u medijima

Dodik najavio kontrolu stranog novca

Podsjetio je da su Britanci prije nekoliko mjeseci rekli da izdvajaju određenu količinu funti za sprečavanje ruskog utjecaja na Balkanu, a da Amerikanci imaju šest milijuna dolara u BiH samo od toga.
Vijesti / Politika | 25. 05. 2018. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Sankt Peterburgu da se u Srpskoj priprema donošenje zakona prema kojem će se svi koji koriste sredstva stranih vlada i fondacija morati registrirati u Ministarstvu pravde Srpske i da podnose izvještaje o korištenju tih sredstava.

Dodik je, kako je prenijela Srna, istaknuo kako su to neke zemlje već učinile i da je, možda, zanimljivo da samo bude prepisan američki zakon u tom pogledu.

"Na primjer, vi ako hoćete nešto da učinite u SAD sa stanovišta podrške bilo kome tamo, prođete rigoroznu proceduru, a termin za te koji bi to radili tamo u ime neke vlade ili države, oni se nazivaju agentima", rekao je Dodik u sjevernoj ruskoj prijestolnici gdje sudjeluje na Međunarodnom ekonomskom forumu.

Podsjetio je da su Britanci prije nekoliko mjeseci rekli da izdvajaju određenu količinu funti za sprečavanje ruskog utjecaja na Balkanu, a da Amerikanci imaju šest milijuna dolara u BiH samo od toga.

"To znači da je to, imajući u vidu realan kontekst i odnos snaga, upereno sve protiv nas", rekao je Dodik za RTRS i naglasio da oni imaju 12 milijuna dolara da podrže medije u BiH da surađuju s njima.

Predsjednik Srpske je istaknuo da Rusija gotovo da i nije prisutna sa stanovišta medija.

"Postoji 'Sputnjik', koji je rado slušan i prenošen, ali trebalo bi, kao što su i neki drugi učinili, da se otvori ruska informativna kuća koja bi na lokalnim jezicima imala elektronski, tv program na lokalnom jeziku i pokrivala regiju, kao što rade N1, Al Jazeera drugi koji su odavno prisutni i nitko više ne smatra da je to problem. Ali, ako bi Rusija to učinila, to bi izazvalo lavinu napada i na nas i na Ruse, a oni u suštini ništa ne čine", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako tko ima utjecaja, to imaju Britanija i Amerika, a ne Rusija. "Ali, živimo u svijetu stereotipa, lažnih vijesti", rekao je Dodik.

''Zamislite'', naveo je, ''da je jedna EU na razini Vijeća ministara, tajnika, formirala radnu grupu da izuči način kako bi spriječila lažne informacije, a kada su predstavnici Srpske prije nekoliko godina krenuli da kažu kako ne mogu ti sadržaji, 'skočila' je sva Zapadna Europa da spriječi donošenje tog zakona, kao i opozicija koja je mislila da je to ugrožavanje slobode mišljenja''.

"Pogledajte šta sada oni rade", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close