S Palmerom

Što NATO može dobiti od BiH i je li odzvonilo Inzku?

Dodik je kazao i da je razgovarano i o obilježavanju 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, te da je on predložio da zajedničkom izjavom Predsjedništvo zatraži prestanak mandata visokog predstavnika u BiH.
Vijesti / Politika | 09. 09. 2020. u 15:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nikakva komisija za integracije BiH sa NATO-om neće biti formirana, a da može biti formirana samo komisija za suradnju s NATO-om.

Na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD Matthewom Palmerom, Dodik je podsjetio je da je na današanji dan NATO počeo bombardovanje srpskih položaja u BiH u kojem je bio i značajan broj civilnih žrtava, a sve, kako tvrdi, "na osnovu lažnih informacija o događajima na Markalama".

''To je bio dobar sastanak na kojem je predstavnik SAD-a ukazao na potrebu partnerstva dviju zemalja, kao i potrebu rješavanja unutarnjih pitanja BiH koncenzusom'' - rekao je Dodik.

Dodao je da je razgovarano i o obilježavanju 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, te da je on predložio da zajedničkom izjavom Predsjedništvo zatraži prestanak mandata visokog predstavnika u BiH.

Dodik je naveo da ne bježi od toga izjavom da bude izražen pijetet svim žrtvama u prošlom ratu u BiH, ali i da se treba pokušati usuglasiti karakter tog rata koji je u Daytonskom sporazumu nazvan "tragičnim sukobom", što smatra adekvatnim.

Naglasio je da je razgovarano i o trgovini ljudima, te da negativni izvještaji State Depermenta o trgovini ljudima na prostoru BiH dovode našu zemlju u poziciju da padne u treći rang zemalja u kojima je izražena trgovina ljudima i gdje se ništa ne čini po tom pitanju.

Dodik je najavio da će na jednoj od narednih sjednica tražiti da Predsjedništvo donese odluku o pridruživanju BiH inicijativi Mali šengen zemalja regije, te da veleposlanstvo BiH u Izraelu bude premješteno iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Istaknuo je da nema ništa protiv da se na sjednici razmatra i prijedlog Željka Komšića da BiH prizna Kosovo, ali da će on glasati protiv i tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close