Rješavanje političke krize

Dodik: Moldavija nam može biti primjer

Način na koji su glavne moldavske stranke odlučile da riješe političku krizu u toj zemlji mogao bi poslužiti kao primjer za rješenje krize u BiH, navodi za Sputnjik predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Vijesti / Politika | 21. 06. 2019. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Susreti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom i predsjednikom Moldavije Igorom Dodonom obilježili su proteklu radnu nedjelju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik je sa svima njima razgovarao o poboljšanju ekonomske suradnje, ali neke od zemalja s čijim se dužnosnicima sreo, mogu da postanu primjer koji bi BiH mogla da slijedi kako bi izašla iz političke krize, piše Sputnjik.

Orban razumije Srpsku

Glavna tema susreta s Viktorom Orbanom bili su odnosi BiH, odnosno Republike Srpske i Mađarske, kaže Dodik.

''Razgovarali smo o europskim temama, regionalnim temama... Mislim da je Orban veliki lider koji strateški promišlja, koji sugovorniku omogućava da spozna ne samo dnevnopolitičke aspekte politika koje se vode, nego i dugoročne i srednjoročne planove u tom pogledu'', navodi Dodik.

Izjavom da Republika Srpska u Mađarskoj uživa veliko poštovanje, te da Dodikova posjeta simbolizira dobre odnose između Mađara i Srba, mađarski premijer je dao podršku održanju identiteta Srpske, koji je, prema Dodikovim riječima, vezan za činjenicu da je ona nezaobilazan faktor odlučivanja o pitanjima u kojima mora da se postigne konsenzus. I u pitanjima u kojima u prvim fazama odlučivanja može da dođe do preglasavanja, Srbi imaju mehanizam da se obrane od donošenja štetnih odluka.

''U okviru toga treba tražiti i identitet - u njega svakako spada i pravoslavna vjera koja dominira u Republici Srpskoj, slovensko porijeklo i činjenica da je Srpska veoma aktivan i prepoznatljiv dio regije. Mnogi, i u BiH, a i neki na Zapadu, ne žele da vide Republiku Srpsku kao faktor za donošenje odluka, nego pokušavaju da je razvlaste, tako da je naša uporna borba za prava stečena ustavom i Daytonskim sporazumom izgradila identitet naše uporne borbe za našu poziciju'', kaže Dodik.

Suradnja s Bjelorusijom

U Minsku su s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom vođeni razgovori o, uglavnom, ekonomskim temama. Bjelorusija, kaže Dodik, ima razvijenu proizvodnju mašina i prijevoznih sredstava iz oblasti rudarske industrije, kao i razvijenu proizvodnju poljoprivrednih mašina i autobusa. Sve to bi, prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, moglo da bude zanimljivo za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku.

S Lukašenkom, ali i s bjeloruskim premijerom Igorom Lisenkom također je razgovarao i o razvoju suradnje na planu obrazovanja, kulture i turizma.

''Za Bjeloruse, kod nas, u Republici Srpskoj, BiH i čitavoj regiji postoje atraktivna mjesta koja bi mogli da posjete i razgovarali smo kako učiniti dostupnim informacije, prije svega običnim ljudima, da se upoznaju s mogućnostima. Morali bismo organizirati sastanke na nivou turističkih operatera. Dogovorili smo se i da Bjelorusija i BiH, Republika Srpska, formiraju zajednički tim za upoznavanje o dostignućima vezanim za nove tehnologije. Dakle, razgovarali smo o temama koje su životne'', kaže Dodik.

Moldavija kao primjer

Moldavija, dodaje Dodik, može da posluži kao primjer Bosni i Hercegovini za premašivanje političke krize. Predsjednik najmanje države nastale iz raspada SSSR-a - Igor Dodon upoznao je Dodika s konsenzusom koji su dvije stranke, jedna proruska, druga proeuropska, napravile i formirale novu vladu u Kišinjevu, dok su razlike ostavile po strani.

''To bi, možda, mogao da bude primjer i za BiH, koja ima opći konsenzus oko europskih pitanja, ali je potpuno polarizirana po pitanju NATO-a, gdje Republika Srpska ne želi članstvo u toj organizaciji, a s druge strane, Bošnjaci i Hrvati to žele, s tim što Hrvati na tome ne insistiraju, a Bošnjaci su to postavili kao odlučno političko pitanje'', objašnjava Dodik.

Razgovori koje je posljednjih dana vodio sa stranim državnicima bili su veoma uspješni, ocjenjuje Dodik i stvorili su osnovu za budućnost. S predsjednikom Moldavije dogovorio je posjetu BiH na jesen, dok je Lukašenka pozvao u posjetu. S Orbanom najavljuje skore susrete, kako kaže, više na privatnoj osnovi.

Kopirati
Drag cursor here to close