Teško stradanje

Dodik: Mit o Srebrenici je lažan mit

Nemoguće je, kaže Dodik, da je istina o Srebrenici koncentrirana na samo sedam dana. 
Vijesti / Politika | 12. 04. 2019. u 10:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da se u Srebrenici tijekom rata dogodilo ''užasno teško stradanje, koje je pokazalo svu golgotu i okrutnost rata''.

U tom pogledu, kazao je, treba osuditi svaku vrstu zločina koji je počinjen.

''Bošnjaci pokušavaju izgraditi mit o Srebrenici. To je lažan mit, taj mit ne postoji'', ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima, uoči konferencije o temi ''Srebrenica, stvarnost i manipulacije'', koja je danas počela u Banja Luci.

Nemoguće je, kaže, da je istina o Srebrenici koncentrirana na samo sedam dana. 


''To su kreirali bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i ostali iz međunarodne zajednice, iako ona podrazumijeva čitavo razdoblje rata i neka povijesna kretanja i procese'', ustvrdio je.

Navodi da je Ashdown inicirao priču o Srebrenici.

''Činjenica je da Srebrenica nije bila nikakva tema sve do dolaska Paddyja Ashdowna u BiH... Odjednom su se sjetili da to naprave kao mit, koji je potreban svakom narodu, a Bošnjaci nisu imali nikakav drugi mit'', ustvrdio je Dodik.

Naveo da je da su Srbi procesuirani za događanja u ratu, ali ne i Bošnjaci, navodeći primjer Nasera Orića.

''Onda mi ovdje ne možemo da pričamo ni o pravdi ni o pomirenju'', rekao je ističući da se ''pokušava očuvati priča o Srebrenici putem donošenja zakona o zabrani negiranja onog što se desilo, što govori da je to na staklenim nogama''.

Fena piše kako ''u svom obraćanju novinarima ni jednom nije spomenuo riječ genocid''.

Organizatori skupa su organizacija starješina Vojske RS-a, nezavisni univerzitet Banja Luka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20 stoljeću, a Dodik kaže da ovakvi skupovi daju ''jednu novu sliku o istini koja je se dogodila u Srebrenici''.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida - Ne stvara se mit o Srebrenici

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, u reakciji na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici, istakli su da oni ne stvaraju mit, niti ima potrebe za tim.

''Mi poštujemo odluke međunarodnih institucija, kao što su Ujedinjeni narodi i Europska unija, koje su svojim odlukama potvrdile da je u Srebrenici počinjen genocid od strane VRS i MUP-a RS. Vi sve to dobro znate i potvrdili ste to 2005.'', priopćeno je iz Udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close