Jednostavan razlog

Dodik: Kakav praznik, takva i državnost

Manipulacija s ovim datumom i nametanje 25. studenog kao 'dana državnosti' ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji…
Vijesti / Politika | 25. 11. 2019. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da 25. studeni nije praznik BiH iz jednostavnog razloga što nikada nije donesena odluka da taj datum bude praznik na cijeloj teritoriji BiH.

Na pitanje Srne da prokomentira činjenicu da danas u Federaciji BiH obilježavaju 25. studeni - dan državnosti BiH, Dodik je rekao da Srbi više od ostalih naroda polažu povijesno pravo na obilježavanje ZAVNOBiH-a, jer su u borbi protiv fašizma i nacizma podnijeli najveće žrtve u Drugom svjetskom ratu.

"Dan održavanja ZAVNOBiH-a nema značaj, ako značaj nema ni datum održavanja AVNOJ-a. Manipulacija s ovim datumom i nametanje 25. studenog kao 'dana državnosti' ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji - od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usuglašeni među svima koji žive ovdje'', istaknuo je Dodik.

Naglasio je kako sve dok tako bude, 25. studeni bit će datum koji slavi tek pola BiH, baš kao i sve što politikom nametanja dolazi iz Sarajeva.

"Kakav je praznik i kakva je državnost BiH koja se danas slavi pokazuje činjenica da je u Republici Srpskoj danas radni dan bez ikakvih svečanosti. Kakav praznik, takva i državnost", poručio Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close