Izvještaj

Dodik: Ispred Srebrenice ne može stajati riječ genocid

Dodik je rekao kako je sve i jedan Srbin koji je evidentiran da je imao ulogu u Srebrenici priveden ili Haaškom sudu ili Sudu BiH.
Vijesti / Politika | 22. 07. 2021. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Izvještaj povjerenstva za Srebrenicu ukazuje da ispred Srebrenice ne može stajati riječ genocid, jer se on nije dogodio, piše Srna.

Prema Dodikovim riječima, to su utvrdili stručnjaci za Holokaust i genocid, i to najeminentniji iz Njemačke, SAD, Izraela, Italije, Japana i Srbije.

"To je naša istina o tome. Mi prihvaćamo izvještaj, iako on nije nimalo lak za srpsku stranu, jer je tamo rečeno na koji način su neodgovorni pojedinci počinili zločine. Tamo se zaista desio zločin, ali je isto tako presuđeno za to", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Prema njegovim riječima, sve i jedan Srbin koji je evidentiran da je imao ulogu u Srebrenici priveden je ili Haaškom sudu ili Sudu BiH.

"U tom pogledu to je za nas završena priča. Što se tiče opisa događaja, smatramo da su relevantniji stručnjaci koji su o tome govorili nego što su to bile politički motivirane suce koje su, prije nego što je počeo proces, donijele odluku o tome što bi trebalo da se presudi", naglasio je Dodik.

Napomenuo je kako je Izvještaj nezavisne međunarodne komisije za stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine veoma jasan.

"Sačinili su ga međunarodni stručnjaci u različitim oblastima, pravnici, patolozi, filozofi, novinari i drugi koji su bili uključeni. Ja im svima zahvaljujem", ponovio je Dodik.

Dodik je naveo da oni to nisu morali, te da su radili uz minimalne troškove, kao što su smještaj i putovanja.

"Nisu imali nikakve druge naknade, radili su kao vrsni profesionalci, dokazani u svojim strukama", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close