Politički motivirane intervencije

Dodik: Intervencije međunarodne zajednice su uništile pravosuđe

''Ako je išta politički motivirano, onda je to intervencionizam međunarodnog faktora", smatra Dodik.
Vijesti / Politika | 28. 10. 2017. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da pravosuđe u BiH mogu urediti samo lokalne institucije bez intervencija međunarodne zajednice jer su njihove intervencije dovele do najgoreg pravosuđa u regiji.

"Ovo pravosuđe nije pravosuđe, nego politički instrument za modeliranje političkog sustava", rekao je Dodik povodom reagiranja veleposlanstva Velike Britanije i SAD, OHR-a i OEBS-a, u vezi s ispitivanjem ratne prošlosti sudaca i tužitelja.

Dodik je rekao da je krajnje vrijeme da američko i britansko veleposlanstvo, odnosno međunarodna zajednica, prestanu s držanjem lekcija tog tipa.

"Oni smatraju da je ovo politički motivirano, a ako je išta politički motivirano, onda je to intervencionizam međunarodnog faktora", rekao je Dodik.

Dodao je da su upravo oni okretali glave od toga da je pravosuđe u BiH potpuno dekadentno i da u tom pogledu uopće ne proizvodi pravdu, niti provodi pravo.

Dodik je ocijenio da se pravosuđe u BiH pokazalo kao selektivno i isključivo upereno protiv jednog naroda u BiH, prije svega srpskog, što je neprihvatljivo. "To može da priča tko god hoće, ali američko Veleposlanstvo ne može više držati lekcije te vrste", rekao je Dodik.

Ako je netko bio u tijeku rata vojni sudac Armije BiH, kaže Dodik, onda je ponižavajuće za žrtve i za ustav, pa i za europske i svjetske vrijednosti da taj isti sudac sudi svom "ratnom suparniku" Naseru Oriću i oslobodi ga.

"Naravno da će ga osloboditi kazne. I nakon toga da nam oni kažu da ne treba ništa da se radi. To nije nikakva poruka. Oni misle da je ovo podanički narod i da oni mogu dgovoriti što god hoće. Mislim da su pretjerali i imat ću prilike da im to kažem na svakom susretu koji budem imao s njima", rekao je Dodik, ističići da je u pitanju tipično miješanje /međunarodne zajednice/ u unutarnje stvari.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić izjavio je danas Srni da nije korektna reakcija međunarodne zajednice u vezi s ispitivanjem ratne prošlosti sudaca i tužitelja, a da se prethodno nisu informirali o svim sadržajima i činjenicama.

"Otvoreni smo da predstavnici međunarodne zajednice dođu u Banjaluku u Republički centar i da im stavimo na uvid i raspolaganje dokumentaciju koju smo dostavili Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću", rekao je Kojić i istaknuo da je jedan od zaključaka VSTv da se ispitaju svi suci i tužitelji, a ne samo oni koji su obuhvaćeni informacijom Republičkog centra, koju su poslali VSTV-u.

Predsjednik Republičke organizacije obitelji zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra neprihvatljivim i sramnim reagiranje veleposlanstva Velike Britanije i SAD, kao i OHR-a u vezi s ispitivanjem ratne prošlosti sudaca i tužitelja, a ne reagiraju na oslobađanje Nasera Orića ili izmještanje grobnica na Ozrenu.

Mitrović je ocijenio da je riječ o orkestriranom reagiranju na svaku kritiku i osudu pristranog, nestručnog, tendencioznog, projektiranog rada Suda i Tužiteljstva BiH.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić rekla je da reakcije međunarodne zajednice na zaključke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u vezi sa ispitivanjem ratne prošlosti sudaca i tužitelja potvrđuje da su srpske žrtve u pravu kada kažu da Sud i Tužilaštvo uopće nisu potrebni, jer po nagovoru stranih veleposlanstava rade protiv Srba. Rajilićeva smatra da su veleposlanstva SAD i Velike Britanije ovim izjavama otkrile da one vrše pritisak na taj sud i tužiteljstvo, a ne Republika Srpska.

VSTS usvojio je u četvrtak, 26. listopada, zaključak da informacija Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih osoba Republike Srpske o ratnim sucima i tužiteljima koji i sada obavljaju pravosudne funkcije, zajedno s prilozima, bude dostavljena Tužiteljstvu BiH na nadležno postupanje.

Zaključkom je predviđeno da VSTV od Ministarstva pravde BiH, VIjeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH zatraži da se po hitnoj proceduri izvrši dopuna člana 44. Zakona o VSTV-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudaca ili tužitelja bez provedenog disciplinskog postupka.

Veleposlanstva SAD i Velike Britanije u BiH izrazile su "duboku zabrinutost" zbog zaključaka koji je usvojio VSTV, te smatraju neprimjerenim pritiskom zahtjev da se dostave podaci jesu li pojedini suci ili tužitelji bili predmet istrage. Zabrinutost je izrazio i OHR, dok je Misija OEBS-a u BiH ocijenila da zaključci predstavljaju "nepotreban pritisak na neovisne pravosudne institucije".

Kopirati
Drag cursor here to close