Zoran Tegeltija

Dodik ima favorita za predsjedatelja Vijeća ministara

Dodik namjerava predložiti aktualnog ministra financija Republike Srpske Zorana Tegeltiju za predsjedatelja Vijeća ministara.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2018. u 07:41 Bljesak.info
Dodik o prijedlogu Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da namjerava predložiti aktualnog ministra financija Republike Srpske Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Dodik je rekao da još nije razgovarao sa Tegeltijom o tome, ali da mora razgovarati i s ljudima iz Federacije BiH, a ne samo s kolicijskim partnerima iz Srpske, piše Srna.

"Mi predlažemo ljude koji su u kontinuitetu politike koju smo vodili. To će biti moj najbliži suradnik i imam namjeru da na to mjesto predložim Tegeltiju", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je istaknuo da će Tegeltiju na poziciji ministra financija Republike Srpske zamijeniti profesionalni ljudi koji su lojalni politikama SNSD-a.

Dodik naglašava da je važno da vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima podršku što većeg broja narodnih zastupnika, jer on kao član Predsjedništva BiH ima pravo da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na svako pitanje gdje bude preglasan u Predsjedništvu BiH i da ga vrati u parlament Srpske koji treba da ima dvotrećinsku većinu da odluči u konačnoj instanci.

On je dodao da nema potrebe da razgovara sa ljudima koji su bili članovi Vijeća ministara BiH iz SDS-a i činili loše prema Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, Srpska mora da ima snažan odraz u institucijama BiH da bi sanirala gubitke koje je imala u posljednje četiri godine.

"Iz tog razloga idem u Predsjedništvo BiH, a ne da bih vodio politiku `tuk na utuk` ili da bih se bavio revanšizmom", rekao je Dodik.

On je istaknuo da u Predsjedništvu BiH želi da neprikosnoveno uspostavi politiku čistih računa.

"Po Sarajevu se mnogo priča kakav sam ja. To me samo zabavlja i poručujem im da ću ostati onakav kakvog me poznaju, da ću se sada detaljno baviti pitanjima na nivou BiH i da ću u svakom tom pitanju pokazivati odgovornosti prema narodu koji me je birao", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je on izabrani srpski član Predsjedništva BiH, da neće bježati od tog prefiksa i da će svaka njegova odluka biti motivirana tom činjenicom.

"To znači da sam spreman da prihvatim i njihove identitete, ali nisam spreman da identitet Srpske i srpskog naroda podredim bilo kom drugom identitetu, ni državnom ni kvazinacionalnom, u smislu da je važnija BiH od Srpske, ili da se promovira neka priča o Bosancima, a da se izgube Srbi pa da izgubimo pismo, jezik...To se neće događati", poručio je Dodik.

Kada je riječ o vanjskoj politici BiH, Dodik je najavio kompletnu smjenu veleposlanika jer se ne vidi nikakav njihov doprinos bilo čemu.

"To se pretvorilo u socijalu i uhljebljenje. Veleposlanici koje ja budem imenovao morat će godišnje podnositi izvještaje i ako oni ne budu usvojeni, sami će morati otići. Naprosto moramo promijeniti način rada", rekao je Dodik.

On je naveo da se neki veleposlanici samo premještaju sa jedne na drugu destinaciju, da neki nisu ni zaslužili da budu na veleposlaničkim mjestima i da je to nedopustivo.

Kopirati
Drag cursor here to close