Nije optimističan

Dodik: Idemo u Bruxelles radi EU, ne radi NATO-a

"Očigledno je da nerazjašnjena situacija u FBiH dovodi u krizu i odnose na nivou BiH", istaknuo je Dodik.
Vijesti / Politika | 19. 01. 2019. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da je sastanak u Bruxellesu čelnim ljudima Europske unije ranije dogovoren, te da će biti iskorišten za razgovore o europskom putu BiH o kojem postoji konsenzus, a nikako za priču o NATO integracijama.

"To je nešto što smo, na neki način, konsenzusom uspostavili u Predsjedništvu vezano za izjavu o europskom putu. Sve što se kasnije događalo vezano je za problematizaciju tog pitanja. Odjednom se pojavilo i pitanje NATO-a i vezivanja tog pitanja za formiranje vlasti, što bitno usložnjava posjetu, s obzirom na nagomilane probleme u BiH", rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

Naveo je da su ti problemi vezani, prije svega, za formiranje vlasti na nivou BiH, čime se, kako kaže, ne realizira demokratski kapacitet utvrđen na izborima, što dovodi BiH u poziciju neefikasne zemlje.

"Očigledno je da nerazjašnjena situacija u FBiH dovodi u krizu i odnose na nivou BiH", istaknuo je Dodik.

On očekuje da će posjeta Bruxellesu biti posjeta mogućnosti, ali ne može da garantira pozitivan ishod.

"Ne mogu da garantiram neki dobar rezultat, imajući u vidu da odavde nosimo veoma negativan prtljag koji treba tamo da objasnimo, a odnosi se na neformiranje vlasti, neefikasnost organa, kašnjenje odgovora na Upitnik i druga pitanja", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close