Non-paper

Dodik za miran razlaz, Vučić ga spreman saslušati

Dodik je kazao da nije vidio nikakav dokument o mirnom razlazu u BiH, ali da je fasciniran "galamom" koja se digla jer je to netko spomenuo.
Vijesti / Politika | 15. 04. 2021. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u Beogradu je prilikom preuzimanja 20.000 doza cjepiva komentirao "non paper" koji je Janez Janša, premijer Slovenije uputio u Bruxellesu, između ostalog, i Charlesu Michelu, predsjedniku Europske komisije, a u kojem se, između ostalog, navode ideje o podjeli Bosne i Hercegovine.

Dodik je kazao da nije vidio nikakav dokument o mirnom razlazu u BiH, ali da je fasciniran "galamom" koja se digla jer je to netko spomenuo.

"Nisam vidio nikakav dokument, ali je impresivno kolika se galama digla samo jer je netko spomenuo priču o mirnom razlazu. To je li mirno ili će biti nasilno ne zavisi od nas, već od Amerikanaca. Važno je što oni kažu, jer ako kažu da nema rata, onda naravno da nema. Oni neka siguraju mir. Ja sam protiv rata i neću ratovati i ne želim sprski narod dovesti u tu poziciju", kazao je Dodik.

Ponovio je svoje ranije stavove kako ne vjeruje u funkcionalnost BiH te da će insistirati na dijalogu o mirnom razlazu.

"Uvjeravat ću Vučića da prihvati jedan takav koncept jer Srbija ima obaveze. Opciju mirnog razlaza treba staviti kao relevantnu opciju. Ovdje vidimo ostrašćenost u pogledu povezivanja Vučića i nas iz Republike Srpske kao da smo nešto strašno loše učinili jer se zalažemo za mir. Željko Komšić i Šefik Džaferović samo žele spriječiti bilo kakav razgovor o mirnom razlazu, oni žele unitarnu državu. Urušavaju se i dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a Srbija mora reći nešto o tome. Uporno ću dolaziti kod Vučića i uvjeravati ga, on razumije prilike. Nemoguće je da Komšić i Džaferović odvoje problem Kosova od stanja u BiH, odnosno RS-u. Moramo voditi dijalog, a Srbija je tu da posreduje", kazao je Dodik.

Ustvrdio je da konstantno ima neformalnih razgovora o statusu BiH, a onda je kazao da je o tome razgovarao s brojnim bivšim veleposlanicima u BiH i da dijele njegovo mišljenje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je prilično rezerviran u pogledu slovenskog non papera, ali je naglasio da će uvijek saslušati Dodika, bez obzira na to da li se složili.

"Ja nisam vidio nikakvu inicijativu i nisam spreman da nešto kritiziram ili hvalim. Ja pojma nemam o čemu se tu radi. Ne znamo da li nešto postoji ili ne postoji. Ali, ako Dodik misli drugačije, šta ja treba da kažem Dodiku, da ne želim da ga slušam? Svaki put ću ga saslušati. Ja na sve gledam s velikim oprezom i strahom, jer znam kolika je cijena mira. Ne mora da znači da smo u svemu suglasni, ali smo u najboljim odnosima. Moja je obaveza da saslušam Dodika", kaže Vučić.

Na kraju je kritizirao Komšića i Džaferovića što su čekali 45 dana da kažu da su o ovoj temi razgovarali s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

"Pa što su čekali 45 dana da izađu i iznesu o čemu su razgovarali s Pahorom. Mi poštujemo integritet i institucionalni suvrenitet BiH i institucionalni integritet entiteta. Nas interesira ekonomski razvoj", zaključio je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close